Moralsk Madonna

Småsøtt og hederlig om misunnelse og sjalusi.

BOK: Det beste med Madonnas barnebok som ble lansert i Paris i går, er at overskuddet skal gå til veldedige formål.

Det betyr ikke at boka er dårlig. Teksten er søt og enkel, med et moralsk budskap, og naturligvis ender det godt.

Overlesset

Boka er illustrert av den amerikanske kunstneren Jeffrey Fulvimari.

Tegningene hans blir stående i veien for teksten og overlater ingenting til egen fantasi. Illustrasjonene hans minner om ungpiketegninger, Barbie-figurer i en Hennes & Mauritz-virkelighet, der alle er vellykkede og like. Det er antakelig også meningen, men de blir stereotype og ufarlige i personskildringen. Og overlesset som en dyr godtepose.

Moderne Askepott

Boka handler om fire venninner, De engelske rosene, som henger sammen som erteris, og som er identiske i interesser og smak. Felles for dem er også at de er misunnelige på ei nabojente, Binah. «Hun var veldig, veldig pen... Hun var superflink på skolen... Hun var alltid snill mot alle... Men hun var trist... Hun hadde ingen venner, og overalt hvor hun kom, var hun alene.»

Skriver Madonna i en fortelling i eventyrramme, en slags moderne versjon av Askepott. Venninnene ekskluderer naturligvis Binah. Men ei natt drømmer de en identisk drøm. En fe kommer til dem og tar dem med hjem til Binah. Feen vil gi jentene en sjanse til å være en annen enn seg selv, og derved få innsikt i andre menneskers liv. De engelske rosene får se en helt annen Binah enn den de tror hun er. Hun er morløs og strever mer enn det som godt er.

Mer skal vel ikke røpes.

Fire til

«De engelske rosene», som er den første av fem barnebøker fra Madonna, skal være inspirert av kabbala som betyr overlevering. Kabbala er ifølge leksikon de gammeltestamentlige profetiske og historiske skriftene i den jødiske skriftsamlingen Talmud, en trosretning innen jødedommen som Madonna og andre stjerner er blitt opptatt av. Madonna er inspirert av gamle hebraiske tekster, og Binah, navnet til den utstøtte jenta, betyr visdom og/eller intelligens og forståelse.

Boka er fort lest og ville vært fort glemt hvis det ikke var for at forfatteren heter Madonna. Men hvis hun kan bidra til mer humanitet og forståelse for menneskenes forskjellighet, har hun en misjon, også på trykk.

<!--BTEK0--> MADONNA: I går ble Madonnas første av fem barnebøker lansert i 100 forskjellige land.