Moralsk panikk

Befolkningens dømmekraft trenes i møtet med kontroversielle og uspiselige synspunkter.

Ikke alle deler Fritt Ords avgjørelse om å gi støtte til Peder Jensen. Deal with it and move on, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn.
Foto: Berit Roald / Scanpix
Ikke alle deler Fritt Ords avgjørelse om å gi støtte til Peder Jensen. Deal with it and move on, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser styreleder i Fritt Ord, Georg Fredrik Rieber-Mohn. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Masterstudent i filosofi, Anders Solli Sal hevder i Dagbladet 26.06.213 at kontrær tenkning «må være i overensstemmelse med menneskerettighetene og demokratitenkning», hvor vi i vårt tidligere innlegg bl.a. påpekte at om så, taper ytringsfriheten sin verdi.

Tildeling av midler til kontroversielle stemmer, synes å vekke en oppfatning om at demokrati per se garanterer kvalitet, en oppfatning som ikke er korrekt uansett hvor tiltalende den ellers måtte virke. Å hevde at et flertall «har rett», fordi de er et flertall, er en tankefeil argumentert ut fra autoritet og impliserer ikke at utfallet er korrekt, akseptabelt eller legitimt. Snarere kan innvendes at jo flere kokker, desto mer søl.

Både nazistene (1933) og Egypts president Morsi (2012) var demokratisk valgt. Historien tør oppvise mengder av likelydende eksempler på «demokratiske», men ikke udelt heldige oppfatninger og beslutninger. Påstander og tankers belegg finnes ikke i et flertall i seg selv, men i undersøkelse av «saken selv».

Gjennom å avvise kontroversielle stemmer ved å henvise til hva andre mener, begår man en tankefeil hvor man ikke vurderer påstander ut fra hva de uttaler seg om, men i forhold til den som uttaler seg eller i forhold til hva andre mener om saken. Verdt å minne om er kanskje at religiøse setter sin lit til guder, fordi de ikke stoler på menneskelig dømmekraft.

Mange uten definisjonsmakt kritiserer Fritt Ords tildeling til Peder Jensen og kan derfor ikke legge føringer på tildelinger slik de kanskje drømmer om. Poenget er ikke, slik Solli Sal gir inntrykk av, at Jensen trenger støtte for å bli hørt, fordi han har andre arenaer og ytre seg på. Om dette ikke handler om ytringsfrihet, handler det om at Solli Sal ikke deler Fritt Ords prioriteringer. Deal with it and move on.

«Mer åpenhet og mer demokrati», sa Jens Stoltenberg i kjølvannet av 22.07 og derfor bør befolkningens instinkter, dømmekraft og toleranse trenes gjennom møte med kontroversielle eller på andre måter uspiselige synspunkter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.