Morbid sammenblanding

Verdenshistoriens mest totalitære regime skal la et kor synge Thorbjørn Egner.

DIKTATUR: «Morten Traavik har tidligere spilt forulempet over at Nord-Korea sammenliknes med Nazi-Tyskland. Blant annet finner han det støtende at de nordkoreanske konsentrasjonsleirene blir omtalt som konsentrasjonsleire», skriver Bård Larsen.
DIKTATUR: «Morten Traavik har tidligere spilt forulempet over at Nord-Korea sammenliknes med Nazi-Tyskland. Blant annet finner han det støtende at de nordkoreanske konsentrasjonsleirene blir omtalt som konsentrasjonsleire», skriver Bård Larsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Festpillene i Bergens initiativ skal Morten Traavik nå sette opp Torbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» med nordkoreanske musikere. Festspilldirektør Anders Beyer mener at konsertforestillingen «åpner opp for refleksjoner rundt ulike samfunnsmodeller og verdier som frihet og fellesskap - tema som er ekstra aktuelle ved feiringen av Norges grunnlovsjubileum.» Morten Traavik mener at «Nord-Korea og Kardemomme by fremstiller seg selv som veldig idylliske, og begge har fått mye kritikk for å være det motsatte.» Slike sammenliknende utsagn er, med respekt å melde, og uavhengig av om det er ment ironisk eller ei, ikke til å tro. Dette er en mangel på kunnskap, eller en relativisering, av terrorstaten Nord-Korea som fremstår som dypt umoralsk. Verdenshistoriens mest totalitære regime skal altså la et kor synge «og for øvrig kan man gjøre som man vil!» Det er ikke bare en morsom ironisk tvist.

Festspillene i Bergen stiller seg altså til disposisjon for Morten Traavik og nordkoreanske kulturmyndigheter og deres sensurapparat. Traavik hevder sågar at den nordkoreanske sensuren ikke er noe problem for ham lenger, all den tid han har tilbrakt så mye tid i landet. Det kan jo tolkes må mange vis, men så vidt jeg kan forstå faller ingen av dem særlig heldig ut for Traavik. Han kan ellers fortelle at han har gitt bort «Folk og røvere» til et bibliotek i Nord-Korea. «Det hadde vært interessant å sjekke utlånsstatistikken», sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.