Mord i ishavsbyen

En seriemorder i Tromsø? Ærlig talt...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En seriemorder er løs i Tromsø, og mens politiet sliter med å finne spor, forsvinner den ene unge kvinnen etter den andre. Det er opp til norsk krims første samiske etterforsker å løse mysteriet i Jorun Thørrings nye roman.

Samme oppskrift

«Skyggemannen», Thørrings debut fra i fjor, var en overraskende helstøpt kriminalroman. Handlingen var lagt til Paris, en by Thørring beskrev med stor innlevelse, og hovedpersonen, norske Orla Os, var en like overbevisende rettsmedisiner i den franske hovedstaden. I år har Thørring lagt handlingen til Nordens Paris, og byttet ut Orla Os med den samiske politimannen Aslak Eira (for øvrig samme navn som lederen av Norske Reindriftsamers Landsforbund). Resultatet har blitt både oppløftende og skuffende, merkelig nok, selv om hun i bunn og grunn har brukt samme oppskrift som i debuten.

Gjennomsnittlig

Å legge Orla Os\' virksomhet til Paris var et fikst grep som ga historien et ekstra løft, men handlingen i «Glassdukkene» følger et mer opplagt gjennomsnittlig-norsk-kriminalroman-mønster. Den er greit komponert og det er lite å utsette på språket, den er bare veldig lite original. At dette er den første kriminalromanen fra ishavsbyen med den første samiske krimhelten noensinne blir bare et pittoresk kostyme. For Tromsø og Eira er utskiftbare størrelser, som Drammen og Sejer, som Oslo og Isaksen, som Bergen og Veum. Når alt kommer til alt er det historien under som teller, og seriemordere går det ærlig talt tretten av på dusinet. Så jeg ser gjerne fram til å treffe Aslak Eira igjen, men da i en roman hvor han etterforsker en forbrytelse som er mer lokalt forankret, hvor handlingen er mer troverdig og annerledes på flere plan enn valg av åsted og etterforskerens etniske tilhørighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer