Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mord og andre misforståelser

En middels god kriminalroman med karikert persongalleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har møtt etterforskerparet Pernille og Roger i tidligere Dahl-romaner. Hun en pokerspillende prest, han en nervøs transvestitt som trives bedre under navnet Rosalinde.

I årets krim roter de seg bort i en komplisert sak som har forgreininger til internasjonal mafiavirksomhet og nasjonal korrupsjon. Intrigen tar utgangspunkt i Oslo-biskopen Harald Øvregårds plutselige forsvinning. Han går inn i kirken, men kommer aldri ut igjen. Har han reist til himmels? I tillegg blir en politiker brutalt myrdet med øks, og en kvinnelig diakon dør under mystiske omstendigheter, kamuflert som selvmord.

Påtatt rampete

Dahl kjenner krimsjangerens teknikk, med stigende spenningskurve mot opprulling av saken og innsirkling av morderen. Når han likevel ikke overbeviser, skyldes det først og fremst det odde persongalleriet han befolker romanen med. Den pokerspillende presten er i og for seg real. Men når bestevennen er transvestitt, eksmannen homofil, og når datterens kjæreste er i ferd med å dø av aids, ja, da blir det litt vel mye. Det heslige brytes i ett sett mot det fromme, representert av kirkemiljøet, men i stedet for å være en fargerik forsamling av spennende annerledeshet, framstår det som karikert og påtatt rampete.

Ondskapens problem

Overdrivelsen finnes også i selve fortellingen. Den kunne med fordel vært strammet inn. Dahl tar mange omveier, for eksempel via en noe banal filosofering over ondskapens problem, som ikke bidrar med utfyllende eller interessant informasjon. Tempoet mot oppklaringen blir for langsomt, og forstyrrer inntrykket av en helstøpt roman.

Hele Norges coronakart