Mord og avsløringer på dokkeloftet

Anne Holt debuterer med barnekrim sammen med den russiske kunstneren Pjotr Sapegin. Han er gift med Berit Reiss-Andersen, som var Holts medforfatter på voksenkrimmen «I løvens gap».

Reiss-Andersen fikk 370000 kroner av Cappelen og dobbeltagent Svein Lamark etter at hun ble anklaget for å være russisk spion i Lamarks bok «Kodenavn Havmåke». Mye av grunnen til at Cappelen ga etter for Reiss-Andersens krav, var at hun er så nært knyttet til Anne Holt, som er en av forlagets største gullgruver. Cappelen innrømmet at de hadde gjort en feil og gjorde opp for seg, og både Holt, Reiss-Andersen og Sapegin er nå tilknyttet forlaget.

Beskytter barna

Anne Holts «Bernhard Pinkertons store oppdrag» inneholder både mord og avsløringer. Bernhard er en av dokkene på et dokketeater. En kveld dør den gamle dokkemesteren - Bernhard får mistanke om at han er myrdet.

- Jeg var nødt til å lage dokkemesteren til en sær, gammel gubbe for at barna ikke skal gråte seg i hjel på side tre, forteller Anne Holt.

- Det hele er ganske så dramatisk, for han blir blåsyreforgiftet. Det er lett å oppdage, for det lukter mandler, forklarer hun. Holt kommer også med den femte boka om Hanne Wilhelmsen i høst, «Død joker».

Mislykket språkkurs

- Det var faktisk Carl I. Hagen som satte i gang samarbeidet mellom Pjotr og meg, for han og jeg er enige om én ting: Norske statsborgere bør kunne norsk. Og Pjotrs dårlige norsk irriterte meg noe helt jævlig. Så jeg bestemte meg for å lære ham språket, men isteden ble det barnebok, mens Pjotrs norsk er like dårlig, forteller Holt.

Barnslig mat

Dagbladets matskribent Andreas Viestad kommer med kokeboka «Bordet fanger» for unge kokker på Cappelen.

- Det fins jo ingenting mellom «Mikke Mus' kokebok», som for øvrig er dritbra, og det stæsja trendkjøkkenet. Jeg mener for eksempel at milkshake er den viktigste desserten som fins, fastslår Viestad.

Utgangspunktet for boka var at han selv elsker barnslig mat, og den er krydret med anekdoter fra hans liv.