Mord og besettelser

«Utvalgte emner i katastrofefysikk» er annerledes, oppfinnsom og underholdende å lese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Marisha Pessls debutroman ble av New York Times kåret til en av de ti beste bøkene utgitt i USA i fjor. Boka er imponerende. Ikke bare i omfang, men særlig i tilfang av litterære referanser. Den hyperintellektuelle tenåringen som forteller er nemlig dypt påvirket av litteratur. Hun filtrerer alle sine erfaringer gjennom bøkene hun har lest. Og hun støtter seg like gjerne til utgivelser som «Sjel til salgs: Hvordan gjenkjenne mannen i gata som sosiopat», som til klassikerne.

Denne referanseleken, med henvisninger til faktiske og fabrikkerte boktitler, gir vidd og originalitet til en ellers litt lang roman.

Farlige forbindelser

Romanen er en studie av litteratur som rettesnor i livet og livet som litteratur, krysset med en ungpikefortelling fra high-school. Til dette kommer mord, svik og konspirasjonsteorier. Hovedpersonen er Blue van Meer. Hun har vokst opp alene med faren, den karismatiske professoren Gareth, etter at moren døde i en ulykke. De to har reist fra sted til sted i de ti åra som er gått, men beslutter å tilbringe hele Blues siste skoleår i en liten fjellby i North Carolina. Det blir ikke så begivenhetsløst som ventet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer