KUBANSK KRIMKONGE: Leonardo Padura er Cubas ledende krimforfatter. Hans fjerde roman i Havana-kvartetten, "Høstlandskap i Havana", kom på norsk rett før påske. Foto: FREDRIK WANDRUP
KUBANSK KRIMKONGE: Leonardo Padura er Cubas ledende krimforfatter. Hans fjerde roman i Havana-kvartetten, "Høstlandskap i Havana", kom på norsk rett før påske. Foto: FREDRIK WANDRUPVis mer

Mord og mysterier i Havana gjennom fire årstider

Wandrups utvalgte: Leonardo Paduras kvartett er fullført.

KRIM: Vi fortsetter vår presentasjon av alternativ påskekrim, gode bøker som lever sitt liv i de mørke hulegangene under bestselgermarkedet. Turen er kommet til Cubas svar på Raymond Chandler, Leonardo Padura. Hans avsluttende bok i den såkalte Havana-kvartetten, «Høstlandskap i Havana», er nettopp kommet på norsk.

FIRE ÅRSTIDER: Paduras kvartett er fullført.
FIRE ÅRSTIDER: Paduras kvartett er fullført. Vis mer

Tidligere har norske lesere kunnet nyte «Storm i Havana», «Vinter i Havana» og «Maskespill i Havana». Hver årstid har fått sin roman. Alle handler om Mario Conde, en melankolsk og skarpsindig politimann, som øser av sin erfaring med det Cuba han har vokst opp i og kjenner til fingerspissende, både det mentale og det fysiske landskapet.

Disse særdeles velskrevne bøkene anbefales enhver, enten de har vært på eller skal til Cuba med det første. Her kommer du tett innpå historien om den viktige øya, sammen med en førsteklasses guide. Padura er ellers en strålende forteller som også har en Conde-roman om Hemingway bak seg. Hans hovedverk er muligens «The Man Who Loved Dogs», en 600 sider lang roman om mordet på Leo Trotskij i Mexico City.