PÅ VIDEO: Som i Michelangelo Antonionis film "Blow Up" filmer to av hovedpersonene i "Cut Bank" uforvarende et mord mens de gjør opptak ute i en åker. Hva er det egentlig som skjer?
PÅ VIDEO: Som i Michelangelo Antonionis film "Blow Up" filmer to av hovedpersonene i "Cut Bank" uforvarende et mord mens de gjør opptak ute i en åker. Hva er det egentlig som skjer?Vis mer

Mord og mysterier i småbykulisser

«Fargo»-skolen lever i amerikansk film.

DVD: Den amerikanske småbyen har lenge vært en egen arena for krimdramaer. Disse fortellingene står i sterk motsetning til det tradisjonsrike gangstereposet, som utspiller seg i den urbane jungelen.

Ute i provinsen foregår åpenbart mye rart, i hvert fall på film. Mange snålinger virrer omkring i landskapet, pluss noen ungdommer som bare har én drøm: Å komme seg vekk så fort som mulig.

Utropskap florerer. Sheriffen gjør som han vil, hvis han ikke får beskjed om noe annet av en eller annen småkonge som er sjefen over alle sjefer.

Regissøren Matt Shakman har lagd enkeltepisoder i en utrolig rekke TV-serier i sin karriere, blant dem «House», «Mad Men» og «Good Wife». Samtidig som han lagde to episoder for TV-utgaven av «Fargo», lagde han også «Cut Bank» (2014), som foregår i omtrent de samme omgivelsene.

Et ungt par videofilmer ute i en sennepsåker når et drap på en postmann plutselig skjer i bakgrunnen. Dermed utløses en rekke begivenheter og høk-over-høk-snedigheter. Mottoet i slike filmer er som regel hentet fra forfatteren Jim Thompson: Ingenting er som det ser ut til å være.

Bruce Dern spiller for øvrig postmannen, i samme storform som i «Nebraska». Billy Bob Thornton er som regel med i filmer som dette, dessuten stiller John Malkovich som sheriffen som etter et langt liv må hanskes med sitt første drap. Historien utfolder seg, scene for scene, mens sannheten avsløres. En menneskelig og mørk komedie.

Denne typen krim hadde en storsesong på 1990-tallet, med «Fargo» (1996), som fikk to Oscar-priser, «Lone Star» (1996) og «U Turn» (1997). «Cut Bank» er et eksempel på at trenden fortsatt lever, blant annet med TV-serier som «Fargo» og «Banshee».

Danskene lagde noen gode eksempler drøyt ti år seinere, med «Fryktelig lykkelig», «Fri oss fra det onde» og «Kjærlighet på film».

I Norge har vi perfekte «Høtten»-kulisser landet rundt. Hvem lager den norske «Fargo»?