Mord på direkten

Hvor langt kan trenden med virkelighets-tv gå? Vil du drepe på ordentlig?

I filmen «Series 7» stiller regissør Daniel Minahan deg dette spørsmålet: Hvor langt er du villig til å gå for berømmelse og penger? Er du villig til å drepe?

«Big Brother» stenger vilt fremmede mennesker inne i et hus og overvåker dem med kamera døgnet rundt - inkludert i dusjen. «Robinson» satser på drittkasting på en øde øy, mens den amerikanskproduserte «Temptation Island» plasserer sine deltakere i et paradis for å få dem til å være utro mot sine respektive ektefeller.

Daniel Minahan tar ideen et skritt lengre i «Series 7» om tv-programmet «The Contenders» hvor deltakerne får utdelt en pistol og bare en kommer ut levende.

I Sundance-filmen «Series 7» får du en salig blanding av snuff-film, Robinson og virkelighetsbaserte tv-show som «Cops» og «Rescue 911».

Fikk ideen fra «Robinson»

Med tv-programmer som stadig trekker grensene lengre og lengre for hva man kan vise, var det bare et tidsspørsmål før noen bestemte seg for å sette fenomenet i et litt mer kritisk lys. Den japanske filmen «Battle Royal» er en annen film som ironiserer over samme fenomen. Den gamle Arnold Schwarzenegger filmen «The Running Man» (1987) var forutfor sin tid og tok opp noe av den samme problematikken før virkelighetstv hadde tatt av.

Filmen er delt inn i tre segmenter hvor en av deltakerne er en kvinne gravid i åttende måned som dreper for fote for å redde seg og sitt ufødte barn. Daniel Minahan fikk ideen til filmen sin fra de populære tv-programmene.

- Jeg forsøkte å lage karakterene mine så følelsesmessig dype som overhode mulig. Det som overrasket meg med «Survivor» (Robinson på amerikansk) var at hele showet baserer seg på at man virkelig skal hate karakterene. Jeg hadde først planer om å lage «Series 7» som et tv-program, men produsentene ville forandre det hele til å se ut som «Ally McBeal» og det kom ikke på tale, sier Daniel Minahan til E!Online.

I «Natural Born Killers» (1994) tar Oliver Stone opp medias avhengighetsforhold mellom drap, blod, vold, mord på direkten og seertall som i mange tilfeller styrer innholdet.

Er det bare et tidsspørsmål før «Series 7» blir virkelighet eller finnes det en moralsk grense også får virkelighets-tv? Hvor langt hadde du vært villig til å gå for penger og berømmelse?

Foto: USA FILMS