Mord på en kritiker

Ei ennå ikke utkommet bok er årsak til en drabelig litterær feide i Tyskland. En av landets store forfattere, Martin Walser, skal etter planen publisere romanen «Tod eines Kritikers» i august i år, men er allerede nå inne i en stormfylt debatt om den kommende boka. «En kritikers død» handler om mordet på en jødisk litteraturkritiker. Walser anklages for utilslørt jødehat, og striden om boka føyer seg inn i den opphetede og ømtålige diskusjonen om antisemittismens frammarsj i dagens Tyskland.

  • Bokas myrdede kritiker bærer umiskjennelige trekk av Marcel Reich-Ranicki. Han er Tysklands litterære pave, en arrogant og fryktet, men også populær kritiker. Han har i mange år hatt et eget litterært tv-program. Reich-Ranicki er 82 år, polsk jøde og en av de få som overlevde holocaust.
  • Striden begynte da redaktøren i Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev et brev til sine lesere på avisas førsteside. I brevet begrunner han hvorfor avisa ikke vil trykke en serie utdrag av Walsers bok. - Et hatets dokument, skriver redaktør Frank Schirrmacher. Han hevder at boka ikke handler om en berømt kritiker som blir myrdet av en forfatter, men om mordet på en jøde. Schirrmacher skriver at Walser bruker hele «repertoaret av antisemittiske klisjeer», bl.a. parodierer han Reich-Ranickis polsk-jiddiske aksent. «Boka leker med tanken på å fullføre det nazistene ikke klarte,» skriver redaktøren.
  • Martin Walser er en av Tysklands mest betydelige forfattere og nevnes ofte sammen med Heinrich Böll og Günter Grass. Han er 75 år, og har i hele etterkrigstida vært en ledende intellektuell i tysk samfunnsdebatt. Walser benekter enhver antydning til antisemittisme i boka. Han hevder at den dreier seg om en litteraturkritiker, ikke om en jøde.

- Jeg hadde aldri, aldri trodd at denne boka kunne settes i sammenheng med holocaust. Tro meg, jeg ville aldri ha skrevet den dersom det var tilfelle, sa Walser i et radiointervju nylig. Helt uten anelse kunne han neppe være, Walser har tidligere markert seg med å si at enhver som forsøker å kritisere jøder, blir truffet av ei «moralsk slegge med påskriften Auschwitz». Tidligere i vår ble han utfordret av den tyske kansleren Gerhard Schröder til offentlig å diskutere sine synspunkter på Det tredje riket.

  • Modellen for romanens myrdede litteraturkritiker, Marcel Reich-Ranicki, har på sin side tatt igjen. Han lever opp til sitt rykte som bitende og ubønnhørlig kritiker. - Så dårlig har Walser aldri noen gang skrevet, sa han etter å ha lest manuskriptet.