Mord på museum

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hvem skulle tro Adam Dalgliesh ville komme tilbake enda en gang, når hans skaper ble født for 83 år siden? Fordomsfullhet mot åttiåringer, kanskje, men å skrive en roman er en mental og fysisk kraftanstrengelse. Likevel har P.D. James fullført ei ny bok, med en styrke og en komposisjonsteknikk bare hun kan oppvise.

P.D. James har ikke vært veldig produktiv - 14 kriminalromaner, én futuristisk mainstreamroman («Menneskenes barn») og én selvbiografi («I ettertid») er summen siden debuten i 1962.

Men hele tida har bedriftene til Adam Dalgliesh, kriminaletterforsker og lyriker, vært det vesentligste i forfatterskapet hennes.

Makabert rom

Hun skriver gjerne om mord i øvre middelklasse, også i «Mordrommet». Handlingen dreier seg om et lite privat museum i Hampstead i London, en samling som med ytterste strenghet tar for seg mellomkrigstida fra 1919 til 1939.

Et av rommene kalles Mordrommet, fordi det viser bilder og gjenstander fra forskjellige omdiskuterte mordsaker.

Dupayne-museet eies av søsknene Marcus, Neville og Caroline Dupayne. De arvet det av sin far, som satte som en klausul for den videre driften at de tre måtte være enige i alle vedtak. Nå skal snart leiekontrakten fornyes, og Neville mener det er på høy tid å legge ned hele museet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.