Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mord på «Reise- sjekken»

Fengende tragikomedie med påståtte røtter i virkeligheten.

FILM: Kan man i sin villeste fantasi tenke seg Helge Hammelow-Bergs «Reisesjekken» som dekkoperasjon for politiske likvideringer av fremmede makters agenter? Det er hva den amerikanske TV-stjernen Chuck Barris har skrevet om i sin «ikke-autoriserte» selvbiografi «Confessions of a Dangerous Mind», og denne boka er utgangspunktet for George Clooneys regidebut med samme navn.

Chuck Barris var mannen som brakte amerikansk trash-TV et godt steg forover på 1960- og 70-tallet med gameshow som «The Newlywed Game», «The Dating Game» (forløperen til «Reisesjekken») og «The Gong Show» (en bevisst talentløs variant av «Idol»). Parallelt med disse nådegavene til det amerikanske intellekt gjorde Barris en like patriotisk innsats for CIA, som utsendt leiemorder. 33 likvideringer har han på merittlista, ifølge selvbiografien, som CIA naturligvis dementerer.

Det flotte med Clooneys filmversjon er at man ikke behøver å ta stilling til sannhetsgehalten i Barris story, fordi settingen i alle fall er TV-mediets pseudovirkelighet.

Om Barris (glitrende spilt av Sam Rockwell) lyver eller fantaserer, spiller ingen rolle; han demonstrerer en tydelig selvforakt som gir dimensjon til begge fortolkninger.

Vi møter ham i 1981, utslått og ferdig, idet han beskriver sitt liv i tilbakeblikk. Kjæresten Penny (Drew Barrymore) er stabiliteten i livet hans, som for øvrig befolkes av stereotype figurer som føringsoffiseren Jim Byrd (George Clooney) og Mata Hari-epigonen Patricia (Julia Roberts). Selv om heller ikke filmen berører troverdige motiver for dette dobbeltlivet mellom TV og CIA, byr den på passe skarp underholdning.

CIA-AGENTER: George Clooney (t.v.) spiller selv føringsoffiser i sin regidebut, her med hovedrolleinnehaver Sam Rockwell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media