Morder på India-cruise

Underholdningskrim av ypperste klasse om den russiske detektiven Fandorin.

BOK: «Leviathan» er tredje bok i russeren B. Akunins serie om den geniale detektiven og diplomaten Erast Fandorin, og nok en gang er det bare å bøye seg i støvet: Dette er underholdningskrim av ypperste klasse.

Formen er som en klassisk Agatha Christie-roman, handlingen konsentrerer seg om en liten og isolert gruppe mennesker - hvor ikke alle er det de gir seg ut for å være, og én er forbryteren.

Vår venn Erast Fandorin er en av de utvalgte i Windsor-salongen på luksusskipet «Leviathan». Fandorin er nærmest en biperson, fortellerstemmen skifter mellom fem av de andre i salongen, og alle har sin egen oppfatning og forståelse av begivenhetene.

På båten

Utgangspunktet er et massemord i Paris, hvor ti mennesker er tatt av dage - ni med morfinsprøyte, en med slagvåpen. Sistnevnte var Lord Littleby, en kjent samler av indiske kulturskatter, og i hånda holdt han en liten gullhval - symbolet til «Leviathan» og bare forbeholdt passasjerer på første klasse.

Den erfarne etterforskeren Gustave Gauche konkluderer med at gjerningsmannen er en blant de mest privilegerte på «Leviathan», som i april 1878 er på sin jomfrutur fra Southampton til India.

Engasjerende lek

Gauche sikrer seg en plass på første klasse, og får ved kapteinens hjelp isolert de mistenkte. Blant dem er en engelsk adelsmann, en ung og gravid sveitsisk frue, en mystisk japaner - og Fandorin.

Dermed begynner en spennende og sterkt engasjerende lek for å få den skyldige til å avsløre seg selv.

Utmerket lesning

I hendene til Akunin (eller Grigori Tchkhartishvili, som han egentlig heter) blir dette utmerket lesning, han putter inn den ene overraskelsen etter den andre, og lar oss kløktig nok gjette til bortimot siste side.

Den overlegent beste Fandorin-historien - så langt i serien.