Morderjakt best

Det finnes dager der man ikke er ute etter substans eller kvalitet. Denne tv-kvelden startet på særdeles lavt nivå, men med kultfaktor: «Falcon Crest» på NRKTO klokka 18.10.

Den erkeamerikanske 80-tallssåpa framstår i april 2000 som loslitt, oppstyltet og håpløst treig. Angela Channing, den tørre, lille vindronningen i rød kjole, presser fram mellom tynne lepper: «Du og jeg skal knuse Chase Gioberti.» Chase, Angelas stebror, er han litt dumsnille med skjegg og rutete skjorte som omsider tok opp kampen om vinrankene. Angela og Lance, hennes spyttslikkerpene barnebarn, er slemme, men akk, så gørr-slemme.

«Falcon Crest» var en taperserie allerede den gang. «Dallas» hadde den onde og keitete cowboystuten J.R. Ewing med trang bukse over brei rumpe og hatt. «Dynastiet» hadde fantastiske Krystle, engelen, og Alexis, bitchen. «Falcon Crest» har bare noen tørre vindruer. Terningkast: Ett.

Kjeder meg

Før i verden var såpene som kjent alltid amerikanske. Rike overklassekarakterer truet og lokket hverandre med penger, eiendom, makt og sex. De ondskapsfulle rikingene hadde silkelakener, sportsbiler, små jålebikkjer og svære skulderputer. De drakk champagne og bar whisky med is.

I gårsdagens «Hotel Cæsar» hev Jens-August, den fiklete sleipingen som av en eller annen uforståelig grunn skal ha kvinnetekke, innpå en whisky før han presenterte Alex, bardama med det store hjertet, som sin tilkommende hustru. Ellers handlet det mest om stakkars Ninni, hun fikk sjokk under ultralyden. Barnet hun bærer kan likevel ikke være Georgs.

«Hotel Cæsar» mangler definitivt Georg Anker-Hansen, det vil si en Toralv Maurstad. Såpa har ingen fascinerende, rendyrkede såpekarakterer. Rolf og Jens-August holder ikke.

Hotellsåpa svekkes av manglende dramaturgisk oppbygning. Den rusler og går. Men høydepunktene blir bare små puff , ikke såpe-skjelv. Man hektes definitivt ikke på. Terningkast: To.

Gleder meg

Tv-kvelden hadde stigning. Den svenske politiserien «Anna Holt», sjette og siste episode gikk i går, er veldreid og velspilt. De siste «Anna»-episodene ble litt dryge. Terningkast: Fire.

Kveldens høydepunkt var andre runde av «Jakten på en morder», nok en svensk politiserie. Hovedpersonen Max, den slitne seniorpolisen, er en superfin antihelt. Morderjakta har driv og flere tråder. Selvsagt finnes en utro tjener i egne rekker. Terningkast: Fem.