Mordplaner i FN

Sidney Pollack lefler ikke akkurat med et konservativt amerikansk publikum når han gir FN-diplomatiet så god PR som dette.

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Sidney Pollack er tilbake som regissør med stjernelaget Nicole Kidman og Sean Penn i «Tolken». Mannen som har regissert suksessfilmer som «The Firm», «Three Days for Condor», «Tootsie», «Out of Africa» mm har åpenbart et så solid rykte at han, som førstemann, har fått lov til å lage film innenfor FN-bygningens dører i New York.

Han lefler ikke akkurat med et konservativt amerikansk publikum når han gir FN-diplomatiet så god PR som dette. Dessuten har han laget en politisk thriller som er sparsom med actionmettede biljakter. På et helt annet plan er dette en film som holder deg på kanten av stolsetet; det dreier seg attentatplaner på høyt nivå og lojalitetsbindinger man aldri helt tør tro på.

Afrikansk drama

Nicole Kidman spiller en FN-tolk med bakgrunn fra det sørlige Afrika. En kveld hun er innom tolkeboksen i nasjonalforsamlingssalen for å hente bagen sin, plukker hun opp en samtale om å ta livet av presidenten i den fiktive afrikanske staten Matobo, som skal til FN for å reinvaske seg for anklager om folkemord.

Hun tror hun er blitt observert, frykter for sin egen sikkerhet og kommer i kontakt med en Secret Service-agent spilt av Sean Penn.

Mistenksomheten mellom de to er som en bred elv. Begge har ei fortid å slite med og sorger å overkomme. Innimellom spenningen og kampen mot klokka, gir Pollack seg tid til å drøfte spørsmål om hevn og tilgivelse gjennom påstander som «hevn er sorgarbeid for de late». Tempoet i thrilleren stopper ikke opp av den grunn, men problemstillingene gir storyen dybde og interesse. De to hovedrollene tolkes med bravur av Penn og Kidman. Penns mistenksomme og sorgtunge agent er en actionhelt med mer hjerne enn muskler, mens Kidmans tolk rommer langt mer raseri og ensomhet enn den diplomatiske fasaden skulle tilsi.

En scene i en buss gjennom Brooklyn viser thrillerhåndverk i mesterklassen. At det meste også foregår på en location så spektakulær, så verdenskjent og så ladet med storpolitiske intriger, gir filmen en ekstra dimensjon av autentisitet som hever spenningsnivået.

TOLKEN: Nicole Kidman i tolkeboksen i nasjonalforsamlingssalen i FN.