JOURNALIST OG FORFATTER: Marit Christensen. Foto: Jacques Hvistendahl
JOURNALIST OG FORFATTER: Marit Christensen. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

«Moren» klaget inn til PFU

- Vi er inneforstått med at dette ikke er innenfor de formelle rammene til PFU, sier advokaten.

(Dagbladet): Marit Christensens bok «Moren» om Wenche Behring Breivik er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg. Det skriver aftenposten.no.

Klagen er sendt inn av Breiviks advokat, Hans Marius Graasvold.

- Prosessen rundt hvordan Christensen har fått tilgang til materialet mener vi treffer et kjernepunkt i Vær Varsom-Plakaten, der det står at man skal gjøre premissene kjent ved en intervjusituasjon. Det er det størstedelen av klagen går på, sier Graasvold til Dagbladet.

I kjølvannet av utgivelsen av boka tidligere i høst har det blitt debattert om bøker bør ha etiske rettningslinjer tilsvarende selvdømmesystemet til pressen gjennom PFU.

Graasvold begrunner klagen blant annet med at Christensen og Aschehoug har vist til Vær Varsom-Plakaten som sentral for vurderingene de har gjort.

ADVOKAT: Wenche Behring Breiviks advokat Hans Marius Graasvold. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVOKAT: Wenche Behring Breiviks advokat Hans Marius Graasvold. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Mitt poeng er at det er naturlig å sende en klage, men jeg er innforstått med at dette er en type utgivelse som ikke vanligvis er omfattet av den type publikasjoner PFU behandler, sier Graasvold, og legger til;

- I selve klagen har vi oppfordret presseforbundet til å innhente samtykke fra Aschehoug dersom de mener klagen ikke kan behandles. 

Han forstår at det kan hende klagen aldri kommer til behandling, fordi det er snakk om en bok og ikke en vanlig avisartikkel.

- Det er to bøyger her. Det ene er om vi slipper inn, og det andre er selve behandlingen. Jeg er klokkeklar på hvordan jeg mener jobben Christensen har gjort ikke er etter plakatens regler, og mener hun stryker på flere punker. Men jeg blir ikke overrasket om klagen avvises, sier han.

Til etterretning
Forlagsredaktør i Aschehoug, Kari Spjeldnæs, ønsker ikke å kommentere klagen før den foreligger, men sier at forlaget tar det til etterretning.

- Ut i fra kjensgjerningen at Aschehoug ikke representerer en instutisjon som til nå har kunnet bli behandlet i PFU vil vi følge behandlingen med interesse, sier hun.

FORLAGSREDAKTØR: Kari Spjeldnæs i Aschehoug forlag ønsker ikke kommentere klagen før den foreligger.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORLAGSREDAKTØR: Kari Spjeldnæs i Aschehoug forlag ønsker ikke kommentere klagen før den foreligger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Forespørselen om samtykke til at boka skal kunne behandles ønsker hun ikke kommentere før den eventuelt foreligger.

- Uaktuelt
Marit Christensens advokat, Jon Wessel-Aas, sier til Dagbladet at det er åpenbart at et forlag eller en forfatter ikke har noe i PFU å gjøre.

- Forlagsbransjen er ikke medlemmer av Presseforbundet, og PFU kan ikke behandle klager mot aktører ikke medlem av forbundet, sier han.

Det har i høst vært diskutert om forlangsbransjen bør lage et sett etiske normer og rettningslinjer for bransjen.

- I den grad de skal lage et eget organ som skal håndheve et sett felles etiske normer for forlag er noe bransjen selv må finne ut av hvordan skal innrettes for å ivareta forlagsbransjens utgivelser. Det er uaktuelt å gi noe samtykke ad hoc til et organ for helt andre medier, sier han

- Denne boka må som alle andre utgivelser tåle kritikk, men kritikken går alltid utenom oss. Vi blir aldri direkte konfrontert. Alt går via pressen, eller nå et organ som ikke har noe med saken å gjøre. Det oppleves som frustrerende. Det kan se ut som noen ønsker mest mulig sirkus i stedet for å få til noe. 

PFU
- Vi har mottatt en anmodning om å klagebehandle «Moren» i PFU. Vi tar alle klager på alvor i sekretariatet. Samtidig er det ganske åpenbart at dette er en klage utenfor PFUs vedtekter, sier generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum til Dagbladet.

ADVOKAT: Marit Christensens advokat Jon Wessel-Aas sier det er uaktuelt å gi PFU samtykke om å behandle Moren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVOKAT: Marit Christensens advokat Jon Wessel-Aas sier det er uaktuelt å gi PFU samtykke om å behandle Moren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er derimot ikke nødvendigvis utenfor Presseforbundets vedtekter, som jobber for å øke den etiske standarden i medier i Norge. Jeg har valgt i samråd med styreleder å fremme denne saken for styret for å diskutere den og høre deres vurdering. Utgangspunktet for det er at forfatteren og forlaget har sagt at de har fulgt Vær Varsom-Plakaten, sier hun.

PFU: Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sier PFU tar alle klager på alvor. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
PFU: Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, sier PFU tar alle klager på alvor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer