Mørere neste år?

BERGEN (Dagbladet): Bergen Internasjonale Filmfestival har vært lite synlig i bybildet, men desto sterkere inne i mørket. I går var det prisdryss.

«Luna Papa» av Bakhtiyar Khudonazarov fra Tadsjikistan fikk juryprisen på 75000 kroner av juryleder Torun Lian, mens kinopublikum stemte fram Ang Lees «Snikende tiger, skjult drage» som sin favoritt.

Men neste år må bergenserne få mer drahjelp til å komme seg på filmfestival.

I rene tall har BIFF hatt lavere oppslutning enn det håpefulle anslaget på 15000 billetter. Festivalledelsen gikk ambisiøst ut og har levert et bredt og godt repertoar av film i de fleste sjangrer.

Lite synlig

Ifølge festivalleder Tor Fosse har ikke de innfødte helt skjønt at festivalen er for dem, men han tror likevel at en del etter hvert har forstått at BIFF er «mer enn mat med løk på».

I en by som er en av ni europeiske kulturbyer, har den opplagt sloss om oppmerksomheten med andre arrangementer. Dessuten tar det tid å bygge opp et stort evenement. Antakelig har festivalen likevel ikke vært synlig nok i bybildet.

Den som tar en tur rundt i et relativt overkommelig bykjerneområde, får knapt følelse av at en bredt anlagt festival går av stabelen fem minutter unna.

Nå begynner alle i det små, så selv om for eksempel ungdommen i stor grad har vært vanskelig å nå, ser det ikke ut til at bergenserne gir seg i første omgang. Ingen blir forbauset, om de går på med friskt mot i år 2001.

Smalt og smalt

Av filmmenyen på rundt 90 filmer, og særlig i juryprogrammet bestående av 13, har det vært vist film som kanskje aldri kommer på ordinære kinoer. Juryvinneren «Luna Papa», ikke sett av undertegnede, var riktignok kjøpt inn, men får nå ekstra midler til markedsføring. Forhåpentlig får flere øynene opp for at såkalt «smal film» ikke er så smal likevel.

Iblant overrasker også de «smale» i rene tall: Irans Gulløve-vinner fra Venezia, «Sirkelen», er for eksempel sett av flere enn antatt på forhånd.

Ellers sterke opplevelser til siste slutt: Amerikaneren Darren Aronofskys «Requiem For A Dream», basert på Hubert Selbys bok og med Ellen Burstyn og Jared Leto i sterke roller, ble en rivende avslutning - spennende fortalt med sin rent fysiske formidling av dopnedturer.

Da er det bare å ønske Bergen lykke til videre.

PUBLIKUMSVINNER: Ang Lees «Snikende tiger, skjult drage» var publikumsfavoritt på filmfestivalen i Bergen, selv om Guy Ritchies «Snatch» nok ble sett av flere. Lee har laget en fekterballett fra 1500-tallets Kina, et fargesprakende eventyr.