Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Morgan Freeman anklages for upassende oppførsel og trakassering:

Morgan Freeman til kvinnelig journalist: - Har du rotet med eldre menn?

Nå har kredittkortselskapet Visa fjernet Morgan Freeman fra sine reklamekampanjer.

BEKLAGER: Morgan Freeman har beklaget to ganger siden anklagene mot ham ble kjent torsdag i forrige uke. Han sier selv det dreier seg om mislykkede forsøk på å gi komplimenter og å være morsom, og ikke seksuell trakassering - og at han beklager til alle han kan ha opprørt. Foto: NTB scanpix / Reuters
BEKLAGER: Morgan Freeman har beklaget to ganger siden anklagene mot ham ble kjent torsdag i forrige uke. Han sier selv det dreier seg om mislykkede forsøk på å gi komplimenter og å være morsom, og ikke seksuell trakassering - og at han beklager til alle han kan ha opprørt. Foto: NTB scanpix / Reuters Vis mer

Forrige uke ble det kjent at åtte kvinner beskylder Hollywood-stjerna Morgan Freeman (80) for upassende oppførsel og trakassering, mens åtte andre kvinner hevder de har vært vitne til skuespillerens oppførsel.

Oscar-vinnerens påståtte upassende oppførsel skal ha skjedd på ulike filmsett med kvinnelige ansatte, journalister og ansatte i produksjonsselskapet hans.

Det var CNN som først meldte om anklagene, etter en seks måneders lang etterforskning initiert og utført av CNN-journalisten Chloe Melas, etter at hun selv rapporterte Freeman for upassende oppførsel.

Like etter at de første rapportene nådde ut i media torsdag, valgte Hollywood-stjerna å gå ut med en offisiell uttalelse, der han beklager sin oppførsel. Seinere er det kommet fram flere beretninger.

ANKLAGET: Flere kvinner avslører å ha blitt antastet av den verdenskjente skuespilleren Morgan Freeman. Video: CNN Vis mer

- Er du gift?

Nettsida Entertainment Tonight viser til et intervju deres korrespondent Ashley Crossan gjorde med Morgan Freeman for to år, siden i forbindelse med promotering av filmen «London has fallen».

I en video publisert på deres nettside ser man Morgan Freeman henvende seg til journalisten:

- Kjære vene. Er du gift?, spør Freeman, som selv har vært gift to ganger, og som ble skilt fra sin siste kone Myrna Colley Lee i 2010.

- Nei, svarer den kvinnelige journalisten.

- Har du rotet med eldre menn?, fortsetter han, og blir møtt av det kan beskrives som en beklemt latter, før han unnskylder seg: - Jeg bare spør.

- Skuffet over «Amerikas bestefar»

I et intervju fra 2015, som også ble filmet, snakker Freeman med tidligere Entertainment Tonight-korrespondent Janet Mock: «Du har en kjole halvveis mellom knærne og hoftene dine, og du sitter rett framfor meg og krysser beina».

I en uttalelse gitt til Entertainment Tonight torsdag uttaler Janet Mock seg om hendelsen:

- Jeg, som en ung farget kvinne, en reporter og en fan av populærkultur, ble dypt skuffet av at noen som har vært sett på som Amerikas bestefar var tilbøyelig til å ha en så forstyrrende atferd, sier hun i uttalelsen, og fortsetter:

- At han følte seg komfortabel nok til å gjøre det mens kameraene fremdeles gikk, og at han kunne ta krav på kroppen min og se på den, til og med før han så meg i øynene.

- Prøvde å spøke

Fredag kom Morgan Freeman med en ny uttalelse, der han nok en gang beklaget oppførselen sin.

- Jeg er knust over at 80 år av mitt liv står i fare for å bli undergravet i løpet av et øyeblikk, sier han i uttalelsen som er gjengitt av blant andre CNN, og fortsetter:

- Alle ofre for overgrep og trakassering fortjener å bli hørt. Og vi må høre på dem. Men det er ikke riktig å sidestille grusomme hendelser som seksuelle overgrep med feilslåtte komplimenter eller humor.

- Jeg innrømmer at jeg er en person som føler på et behov for å prøve å få kvinner - og menn - rundt meg til å føle seg verdsatt og beroliget. Som en del av det har jeg ofte prøvd å spøke med og komplimentere kvinner, på en måte som jeg trodde var lettbeint og humoristisk. Åpenbart ble jeg ikke alltid forstått på den måten jeg hadde tenkt jeg ville bli forstått, sier han.

Freeman sier videre at det er derfor han sa unnskyld på torsdag, og at han vil fortsette med å beklage alle han kan ha opprørt, «selv om det var utilsiktet».

- Men jeg vil også være tydelig: jeg skapte ikke utrygge arbeidsmiljøer. Jeg overfalt ikke kvinner. Jeg tilbød ikke ansettelser eller forfremmelser i bytte mot sex. Alle antydninger om at jeg måtte ha gjort det, er fullstendig falske.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer

Fjerner Freeman-reklame

Etter at beskyldningene mot Morgan Freeman ble kjent, har selskapet TransLink, som er Vancouvers kollektivtransportselskap, og selskapet Visa, begge valgt å stoppe all markedsføring som skuespilleren figurerer i, skriver Huffington Post. Foreløpig er det ikke klart om det blir på midlertid eller permanent basis.

- Vi er kjent med anklagene mot Mr. Freeman. På nåværende tidspunkt kommer Visa til å suspendere all sin markedsføring der Freeman figurerer, skriver Visa i ei pressemelding.

Ifølge CNN har fagforeningen Screen Actors Guild uttalt at de er i en prosess hvor de skal avgjøre om det vil komme noen reaksjon derifra, og i så fall hva det vil bli. Freeman mottok i januar en såkalt «Lifetime Achievement Award» for sin innsats i skuespilleryrket.

- Enhver anklaget person har rett på en rettferdig prosess, men vårt utgangspunkt er å tro på de modige stemmene som står fram og rapporterer om hendelser som omhandler trakassering. Siden Mr. Freeman nylig fikk en av vår fagforenings mest prestisjefylte anerkjennelse av sitt arbeid, gjennomgår vi nå hva slags korrigerende handlinger som kan være berettiget på dette tidspunktet, heter det i en uttalelse fra fagforeningen.

Freemans skuespillerkarriere strekker seg nærmere fem tiår bak i tid, og på den tiden har han rukket å spille i storfilmer som «Driving Miss Daisy» og «Shawshank Redemption». I 2004 vant han Oscar for beste birolle i filmen «Million Dollar Baby», og har også blitt nominert til Oscar ved fire andre anledninger.

SLITEN: Morgan Freeman var så trøtt at han duppet av midt under tv-intervjuet, der han og Michael Caine skulle snakke om sin nye film «Now You See Me». Video: KCPQ Seattle / Q13Fox.com Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media