Morgendagens kunstnere

Nora Johanne Mellemstrand (14) kan godt tenke seg å bli kunstner. Ti kvelder har hun og ni andre unge tegnere okkupert gipssalen på Nasjonalgalleriet, og i går kunne publikum beskue resultatet.

Nasjonalgalleriet åpnet dørene på vidt gap for å presentere seg selv for publikum, med et program som varierte fra eventyrstund, omvisninger og rebusløp til urmusikk på didgeridoo og altså klassisk tegning etter greske og romerske gipsavstøpninger.

De fire siste årene har Nasjonalgalleriet arrangert tegnekurs hver vår og høst for to grupper i alderen 11- 13 og 14- 18 år. Kursene i gipssalen er så populære at Hedda Gjerpen og de tre andre tegnelærerne må si nei til mange interesserte.

- Det fins malerkurs for voksne, men ikke noe tilbud for denne aldersgruppen, sier Gjerpen, som synes det er gøy å være lærer for barn som er så motiverte og interesserte.
- Jeg skulle ønske jeg selv hadde fått et sånt tilbud som barn, sier Gjerpen, som er utdannet maler og drivkraft bak tegnekurset. Hun er mektig imponert over både Nora og de andre elevene på kurset. Når Dagbladet spør Nora om hun vil gå flere tegnekurs, får hun derfor sufflørstøtte:

- Nå må du bare si ja, sier lærer Hedda. Og Nora, som deler tiden mellom tegning, friidrett, trampolineturn og speiding, tror nok at hun vil det.

- Vi ønsker å slå et slag for den klassiske tegneoppdragelsen, som nesten er glemt i skolen, sier museumslektor Holger Koefoed.

Nasjonalgalleriet har 300000 besøkende i året, og Koefoed er godt fornøyd med at om lag 1300 mennesker var innom på museets første åpne familiedag.