Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Morgennytt», «Kulturnytt» og tekst-tv står i fare når NRK skal kutte 23 årsverk

- Vi må prioritere som alle andre.

KUTTER I TILBUDET: NRK må kutte til sammen 38 årsverk i løpet av 2014. Det kommer som et resultat av omstillinger og at tv-lisensen ikke økte like mye som NRK hadde bedt om. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KUTTER I TILBUDET: NRK må kutte til sammen 38 årsverk i løpet av 2014. Det kommer som et resultat av omstillinger og at tv-lisensen ikke økte like mye som NRK hadde bedt om. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Det kom fram på et allmøte i NRK i dag at organisasjonen må kutte med 23 årsverk.

I forslaget som ligger inne er det i «Morgennytt» på tv, ettermiddagssendingene til «Kulturnytt» på radio, og manuell produksjon av tekst-tv det foreslås å kutte i.

- Det er de forslagene som ble lagt fram og som vi har drøftet konsekvensene av med de tillitsvalgte i dag, sier nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, til Dagbladet.

Omstilling
For å nå målet må NRK kutte 23 årsverk. Åtte av disse vil tas gjennom enkelttiltak, som å ikke fylle utlyste stillinger. De siste 15 vil oppfylles om kuttforslagene vedtas.

- Den redaksjonelle bemanninga i nyhetsavdelinga har økt med 23 årsverk de siste åra på grunn av satsingen på nye digitale tilbud. Nå må vi ned i den ramma vi har, og går derfor gjennom en omstilling, som mange andre mediehus må om dagen, sier Kalbakk.

Han sier reaksjonene fra allmøtet var skuffelse, og at mange ikke var særlige fornøyde med at viktige nyhetstilbud legges ned.

- Det forstår jeg. Det er jo med tungt hjerte man legger ned ting. Men vi må prioritere som alle andre, og jeg opplever forståelse for det, selv om folk skulle ønske at det skjedde på andre måter, sier Kalbakk.

Kjernevirksomhet
Mange skal ha vært misfornøyde med at det kuttes i det som av mange oppfattes som NRKs kjernevirksomhet, mens satsingen på mobil og nett skjermes.

- Litt avhengig av hvem spør vil alt i NRK oppfattes som kjernevirksomhet. Et viktig kriterie når vi skulle ta det vanskelige valget om hvilke av de viktige nyhetstilbudene vi må slutte å lage er at det skal ramme publikum minst mulig. Både Morgennytt og Kulturnytt er viktige og gode sendinger, men de er ikke i hoved-primetime, sier Kalbakk.

Disse kuttene er altså ikke en del av omstillingene NRK må gjennom etter at tv-lisensen kun økte med 15 kroner for 2014. Det må derfor kuttes enda mer på Marienlyst i løpet av 2014.

- For oss betyr det at ytterligere 15 årsverk må kuttes. Da kommer vi til å se på ting som ikke er journalistikk. I stedet vil vi se på områder som ledelse og administrasjon. Så til sammen må vi ned med 38 årsverk 2014, der 23 er i redaksjonelle stillinger.

Må KUTTE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier NRK må omstille seg på samme måte som mange andre mediehus. Foto: Erling Hægeland
Må KUTTE: Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier NRK må omstille seg på samme måte som mange andre mediehus. Foto: Erling Hægeland Vis mer