Mørk malstrøm fra L.A.

«L.A. Konfidensielt» kom i 1997 og ble umiddelbart utropt til årets film av et samstemt kritikerkorps. Thrilleren, i typisk «film noir»-stil, handler om korrupte politifolk i Los Angeles på 50-tallet, og den har store navn på rollelista

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var visstnok helt tilfeldig at «L.A. Konfidensielt» ble film. Regissør Curtis Hanson leste James Ellroys krimroman som vilkårlig underholdning. Underveis ble han helt opphengt i figurene i historien og begynte så smått å fabulere rundt et filmmanus. I bokas miljø og komplekse karaktertegninger fant han materialet som ble til en glitrende filmfortelling med mord, mysterier og romantikk blant ingrediensene. Og i sentrum; slik regissøren selv har hevdet: den perfekte sammensvergelsen. Filmen er også et portrett av Los Angeles i femtiårene. Med sin innbydende og blankpolert fasade framsto byen som fascinerende glamorøs, men ved nærmere ettersyn avsløres et pill-råttent og gjennomkorrupt system.

Tvilsom trio

I filmen er det tre høyst forskjellige politimenn, spilt av henholdsvis Kevin Spacey, Russell Crowe og Guy Pearce, som knytter handlingen sammen. En drapsetterforskning bringer trekløveret inn i et meget motvillig samarbeid. Ikke så reint lite kommer for en dag etter hvert; lyssky forretningsmenn, drap og uløste mysterier, samt en noe sær prostitusjonsring, hvor vakre Kim Basinger gjør en blendende opptreden som luksushoren Lynn Bracken. En birolle hun fikk Oscar for. Danny De Vito fornekter seg heller ikke som skruppelløs sladderspaltist.

Private motiver

James Ellroy har hentet sitt romanunivers fra egne, dyrekjøpte erfaringer; moren hans ble myrdet da han var guttunge og saken ble aldri oppklart. «Mitt motiv var å lage en helvetes svart historie om alle mørke sider ved L.A.-politiets voldshistorie,» har han selv uttalt om trilogien som «L.A. Konfidensielt» er en del av. Om ikke filmen framstår like rystende og ravnsvart som boka, så fikk den likevel Dagbladets anmelder til å falle i staver over fantastiske skuespillere, et solid manus og rålekker filming.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer