Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mørk og mystisk, skummel, men sexy: Vi får se litt for mye av Tom Hardy i ny serie

Designet sin egen drømmerolle. Men hvor kompleks er den egentlig?

DRØMMEROLLE: Tom Hardy fikk faren sin til å hjelpe seg med å utvikle historien om James Keziah Delaney. Foto: HBO NORDIC 
DRØMMEROLLE: Tom Hardy fikk faren sin til å hjelpe seg med å utvikle historien om James Keziah Delaney. Foto: HBO NORDIC  Vis mer

«Taboo», som straks kan ses på HBO, skal ha blitt til etter at skuespiller Tom Hardy ba faren sin, som er dramatiker, om hjelp til å skape sin egen drømmerolle. Han skal ha ønsket seg en blanding av (hold pusten) Doktor Faustus, Bill Sykes, Hannibal Lecter, Sherlock Holmes, Heathcliff, Marlow fra «Mørkets hjerte» og bittelitt Mr. Darcy på toppen.

Taboo

4 1 6

TV-serie

Regi:

Kristoffer Nyholm og Anders Engström

Skuespillere:

Tom Hardy, Oona Chaplin, Jonathan Pryce, m.fl.

Premieredato:

7. januar 2017 kl 23.30

Se alle anmeldelser

Voila: Møt James Keziah Delaney. Mørk og mystisk, skummel, men sexy (takk, Mr. Darcy). «Taboo»-universet kretser rundt ham: Hvem er han, hva vil han, og rekker han det før noen tar livet av ham? Det er flere som forsøker, for å si det sånn.

Hjemkommen sønn

Vi er i London i 1814, året før slaget ved Waterloo, og på slutten av en toårig krig mellom Storbritannia og USA. James Delaney er den bortkomne sønnen som alle trodde var død, men som plutselig, etter mange år i Afrika, dukker opp igjen i farens begravelse. Alle slags fæle rykter går om hva han har drevet med, og forholdet mellom ham og halvsøstera Zilpha (Oona Chaplin) har nok også vært innom noen tabuer. Hun er livredd for at han skal lage skandale. Selv er han er mest opptatt av å undersøke omstendighetene rundt farens død, samt sikre arven – et lite, men strategisk plassert landområde på nordvestkysten av USA – fra kapitalistgribbene i østindiakompaniet.

«Taboo» er produsert av Hardy selv sammen med meritterte Ridley Scott, og manusforfatter er Steven Knight, kjent for blant annet den historiske gangsterserien «Peaky Blinders». Har du sett den, aner du kanskje at dette er et periodedrama av et ganske annet kaliber enn serier som «Downton Abbey» og «Victoria». Eller Darcys «Stolthet og fordom», for den saks skyld.

Her er få pyntelige salonger og silkekjoler, desto mer gjørme, råtne tenner og annet gørr. Stemningen er blodseriøst mørk og gotisk, godt hjulpet av de fæle minnene som hjemsøker vår helt.

Mye Tom Hardy

Det vil si, helt og helt - han er vanskelig å plassere rent moralsk. Han framstår som en tikkende bombe, der han går rundt og grmpfer og skuler og deler ut groteske trusler med psykopat-rolig stemme (det siste er han forresten ikke alene om, dramatiske replikker og iskalde blikk er det flust av i denne serien). Det er noe dyrisk over ham, som også de kjipe ryktene bygger opp under, og han gjør ingenting for å avkrefte dem. Men minnene vi ser glimt av hinter om en samvittighet og et etisk kompass som ser ut til å mangle hos mange andre i serien.

De folka han legger seg ut med, framstår som endimensjonale drittsekker. Særlig gjelder det lederen for handelskompaniet, Sir Stuart Strange – spilt av veteranen Jonathan Pryce, i en tilsynelatende enda kjipere rolle enn den han har spilt i «Game of Thrones». Slå den!

Trolig skal vi oppholde oss mye på skyggesiden av det britiske handelsimperiet. Krig, korrupsjon og behandlingen av innfødte både i Afrika og Amerika er temaer vi sneier innom i løpet av de to første episodene.

Spørsmålet er om vi får se litt for mye av Delaney. Da tenker jeg ikke på scenene med lite klær, som det er noen av. Men han er så til de grader plassert i sentrum at serien avhenger veldig av hvor lenge han klarer å holde på interessen vår. Det er nok derfor historien hans rulles så langsomt ut, men det kan bli for langsomt. De ulne hintene om gamle synder må snart bli mer enn hint, skal han fortsette å framstå som en virkelig kompleks karakter og ikke bare en parodi på en sådan.

  • Anmeldelsen er basert på to av åtte episoder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling