Mørk satire fra Tsjekkia

Store omveltninger sett fra en liten landsby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Jeg husker vissheten om at de andre barna i landsbyen var langt farligere enn de russiske tanksene», har Jachym Topol sagt i et intervju om «Nattarbeid», den første romanen av tsjekkeren som er blitt utgitt på norsk.

Dette er en presis sammenfatning av den verdenen som utlegges i boka, som foregår i august 1968, under den russiske invasjonen av Tsjekkoslovakia.

Lokale konflikter

Den trettenårige Ondra blir sendt på landet med sin rekonvalesente Lillebror, av en far som er dissident og som deltar i et farefullt arbeide mot russernes okkupasjon. I farens barndomslandsby blir de boende hos onkelen Polka, og blir del av et småsamfunns viderverdigheter, vekke fra invasjonens virkelighet, helt til den også når småstedet.

Topols roman skriver seg inn i en tradisjon hvor krig eller store omveltninger skildres fra et lavt synspunkt; her gjennom en ung tenåring. Det andre er at forfatteren velger å legge de store og dramatiske hendelsene i bakgrunnen, og heller framheve de lokale konfliktene og tildragelsene til den fjerne lyden av revolusjon eller krig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer