Mørke grøss fra villmarka

Veldreid mørk grøsser fra de dype norske skoger.

Fem mennesker skal sveises sammen over ei helg i de dype skogene. Men noe er alvorlig galt. De er i livsfare.

FILM: Vi går rett inn i norsk virkelighet: Real-TV skal lage ny realityserie, men først skal staben sveises sammen - på realityvis. Sjefen Gunnar (Bjørn Floberg) drar et motvillig team inn til sin øde hytte i skauen. Der skal påkjenningene sveise dem sammen. Men noen påkjenninger er for store - og det er noe der ute, i den mørke skogen - eller nede ved det forlatte teltet ved det dype vannet.

«Villmark» er en mørk grøsser, også i bokstavelig forstand, med hoveddelen av handlingen lagt til nattetid, med mørke bilder skutt i video.

Manus er rent, med sterk framdrift; uten kompliserende elementer. Vi får ikke vite mer om gjengen enn absolutt nødvendig, de er fanget i skogen uten fortid. For noen også uten framtid. Bjørn Floberg treffer tonen som machosjef med en dypere bunn. Kristoffer Joner har filmutstråling, og Joner og Marko Kanic er et troverdig kompispar, mens Sampda Sharma og svenske Eva Röse fyller kvinnerollene.

Det er tettheten og drivet som imponerer i produksjonen, som bakmennene klokt nok ikke prøver å gjøre til mer enn den er: en sjangerpresis, hurtig produsert lavbudsjettsgrøsser. Innenfor den sjangeren og på det budsjettet er filmen en imponerende prestasjon av team og regissør. Den har energi. Som grøssere flest sliter den litt med sannsynligheten; hytteturens deltakere er påfallende lite opptatt av å snakke med hverandre om det de opplever i skogen. Men det kan sees ironisk; realityskaperne er for opptatt av seg selv til å ta inn det som virkelig skjer rundt dem. Uansett er filmen en prestasjon: Det er mulig å lage vellykket lavbudsjettsgrøsser i Norge.

MACHOSJEF: Bjørn Floberg spiller machosjefen som drar et motvillig team med til ei øde hytte i «Villmark». Her sammen med Sampda Sharma som spiller Sara. <!--FOTO-->
HAR DRIV: Kristoffer Joner og Sampda Sharma.