Mørke hendelser

Med boka «Dypt under billens kjeller» slo amerikanske Mary Willis Walker gjennom som krimforfatter. «De døde sover evig» har samme hovedperson, reporteren Molly Cates, og denne gangen står en mørk hendelse fra hennes fortid i sentrum.

Hennes far og store forbilde, reporteren Vernon Cates, døde for 25 år siden. Den offisielle dødsårsaken var selvmord, men Molly er fortsatt overbevist om at han ble myrdet. Saken ble henlagt av den korrupte sheriffen Olin Crocker, men Molly har aldri gitt opp tanken på å finne sannheten. Hun tror at oljemillionæren Quinlan fikk faren drept fordi han holdt på med en avslørende artikkel om selskapets tvilsomme arbeidsmetoder.

Det er den ene handlingstråden. Den andre dreier seg om uteliggeren Sarah Jane Hurley, også kalt Kudama. Hun overhører en samtale mellom to menn som planlegger å sprenge en bombe i delstatsforsamlingen i Austin, Texas. Her debatteres en ny og mer restriktiv våpenlov, som setter sinnene i kok i en stat hvor det nærmest er en menneskerett å ha våpen. At Molly Cates jobber med en reportasje om uteliggere, gjør at hun og Sarah Jane etter hvert møtes.

Hadde «De døde sover evig» vært en debut, ville den fått karakteren «lovende». Handlingen er treg i starten, og Mollys maniske leting etter 25 år gamle spor er irriterende, fordi Walker ikke klarer å få leseren til å tro på Mollys overbevisning. Men etter hvert kommer tvilen henne til gode, tempoet øker og boka får en dramatisk og på mange måter overraskende slutt.