Mørke kontinenter

Vakkert og visuelt om raseri, taushet og kjærlighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Brit Bildøen kombinerer det sobre og poetiske. Romanene hennes speiler like selvfølgelig det dagligdagse som det vidløftige og vidtrekkende. Første del av årets bok uttrykker disse kvalitetene.

Denne halvdelen er usedvanlig god og bekrefter at Bildøen er en av våre fremste samtidsforfattere. Romanens del to er derimot svakere; mer prosaisk, mer alminnelig og velkjent. Like fullt er «Mitt milde vesen» en god roman - om kjærlighet, tilbakeholdte følelser og mørke sinn.

Mørke hjerter

«Saka er at mor mi har slutta å snakke til meg». Så talende og nøkternt angis fortellingens premiss. Johanne sitter i barndomshjemmet og funderer på hvorfor moren er så rasende på henne. Hun kikker på en liste med ord hun skrev sist hun var der: «Sval Fjord Opdahl (lys og mørke) Klaustrofobi Kyrkjegard».

Rundt disse ordene spinner Johanne sine fortellinger om oppveksten på gården Lauvstad, om faren som forsvant i fjellet, og om moren som fremdeles venter på ham:

Tidshopp

«Mor er innehavar av en kjærleik som ikkje lèt seg stanse», tenker Johanne. Da del to starter, er det gjort et tidshopp. Ganske snedig har Bildøen dermed hoppet bukk over klimakset som del en bygget opp mot. Nå er Johanne igjen på Lauvstad og tankene kretser om voksenlivet hennes, om ektemannen og datteren. Denne delen oppleves som mindre særpreget enn første del. Det er vanskelig å si noe virkelig godt, si noe nytt, om samliv og utroskap. Velkjente mønstre, men også småbrister gjør denne delen blekere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer