Mørke rasister

Rasister kommer i alle farger.

FORDOMMER: «En rasist er ikke alltid hvit. Han kan like så godt være svart eller brun,» skriver Assad Nasir som for tiden har en serie innlegg i Dagbladet.
FORDOMMER: «En rasist er ikke alltid hvit. Han kan like så godt være svart eller brun,» skriver Assad Nasir som for tiden har en serie innlegg i Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det typiske bildet av en rasist er en hvit mann med lav utdanning, kanskje litt tøff og macho. Men det stemmer ikke helt. En rasist er ikke alltid hvit. Han kan like så godt være svart eller brun.

Det er vel ingen tvil om at det finnes etnisk norske rasister rundt omkring i dalbunnene, men jeg har ikke hørt så veldig mye fra dem. Noen av dem har sendt meg mindre fine e-poster i etterkant av at jeg har hatt noe på trykk i en av riksavisene, men det har vært med det. Blant norskpakistanere derimot har jeg truffet på folk med rasistiske holdninger som kan gi enhver sober person hakeslepp og bakoversveis.

Rasisme er, noe enkelt sagt, troen på at ens eget slag, om det så er europeere, hvite eller norskpakistanere, er bedre enn andre i kraft av å være europeere, hvite eller norskpakistanere. En del norskpakistanere tror nettopp dette. Og denne troen på at man er bedre enn andre fordi man er norskpakistaner er et av de store utfordringene for det norsk-pakistanske miljøet. Eller for å si det som det er, et stort problem.

Jeg har hørt norskpakistanere omtale andre folkegrupper, for eksempel afrikanere, i ordelag som jeg ikke vil sette på trykk. Det samme gjelder i omtalen av nordmenn og jøder. Noen vil si at det er holdninger den eldre generasjonen har, og som vil forsvinne med dem. Men det tror jeg ikke noe på. Den yngre generasjonen vokser opp med slike holdninger hjemme, og tar til seg slike holdninger. De unge tar etter de voksne. Dermed overføres rasistiske holdninger og fordommer til andre folk fra en generasjon til den neste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer