Mørke sanger fra USA

To store romaner som speiler rasismens USA, kommer på norsk i disse dager. Vidt forskjellige, men like viktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alle bokanmeldelsene

BOK: Ved en tilfeldighet utgis Richard Powers roman «Sang i tid og rom» fra 2003 på norsk samtidig som Solum Forlag kommer med en ny, vitalt oversatt utgave av Ralph Ellisons skjellsettende «Usynlig mann» fra 1947. Begge bøkene kaster lys over rasismens USA -   men på svært forskjellig måte.

Richard Powers bok er et monstrum på 845 sider, men et vennlig monstrum. Setningene synger seg inn i hverandre ut gjennom boka, nydelig oversatt av Ingrid Haug. Hun har også med stor bravur klart å tråkle seg gjennom litterære beskrivelser som på et høyt faglig nivå beskriver særlig musikk og fysiske teorier. Men disse kunnskapene blir ikke tunge -   fordi Powers har tilført dem et strøk av poetisk fortellerglede som åpner for tilgjengelighet.

Tiden

Boka er en familiesaga. Den tyske jødiske immigranten og fysikeren David Strom gifter seg med den svarte sangvirtuosen Delia Daley i 1939. De får tre barn, som utvikler seg forskjellig. Eldstebror Jonah blir en verdensberømt sangstjerne, lillesøster Ruth blir militant Black Panther-aktivist og den mellomste broren, bokas fortellerstemme, blir først Jonahs akkompagnatør, deretter medarbeider på en skole Ruth organiserer for svarte ungdommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer