Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Sommerbilen på NRK

Mørke skygger over Sommerbilen

Nå skal vi kose oss, insisterer NRK, men bakom synger covid-19.

FØRSTE PAR UT: Niklas Baarli og Silje Nordnes åpnet årets sommerprogram på NRK i kveld, da de begynte å kjøre sørover fra Nordkapp. Foto: NRK
FØRSTE PAR UT: Niklas Baarli og Silje Nordnes åpnet årets sommerprogram på NRK i kveld, da de begynte å kjøre sørover fra Nordkapp. Foto: NRK Vis mer

Visst er Norge et fantastisk ferieland, og jeg tror på at de koser seg, Silje Nordnes og Niklas Baarli, som har fått æren av å åpne den seks uker lange reisen med den knallgule og blomstrete «Sommerbilen» til NRK. Men det hviler noen mørke skygger over bilturen deres, som kommer til uttrykk i hvert eneste kosepratintervju, og som også ligger bak småpraten i bilen underveis.

Sommerbilen

3 1 6

Sommerprogram

25. juni 2020
Beskrivelse:

Coronasommeren minutt for minutt.

Kanal:

NRK1

«Dette er sommer-tv på sparebluss.»
Se alle anmeldelser

Det sier litt at programlederne opptil flere ganger ser seg nødt til å opplyse - eller advare - om at dette er et program med nedskalerte ambisjoner. Egentlig skulle vi vært på sykkeltur Norge på langs - det var det som var den opprinnelige ideen, som skulle følge opp tidligere års sommerbåt, sommertog og sommer-Monsen.

Vi skulle få Norge på langs fra sykkelsetet, minutt for minutt i sommerlig sakte-tv, trolig med tusenvis av smilende, flaggvinkende og sommerblide nordmenn langs veien.

Nå skal vi kose oss

Men det går jo ikke. Coronaen kom og snudde opp ned på planene, både for NRK og for tusenvis av mennesker som skulle befolket veier, cruiseskip og ikke minst Nordkapp-platået, hvor vi starter ferden. De finner et par trønderske bobilister og noen storfornøyde finner, men ellers er det slunkent på platået, der det skulle ha vrimlet av folk fra sørligere strøk. Det er ikke rart de er bekymret, både den lokale turistguiden og næringslivskoordinatoren, som blir plukket opp langs veien og intervjues fra baksetet i den gule bilen. Men de får ikke snakke så lenge om akkurat det, for nå skal vi kose oss, og «det er altså så fantastisk her», som Baarli og Nordnes stadig gjentar, mens de oppfordrer seerne til å «husk å bruke landet ditt, husk å legge igjen noen kroner i Norge».

Trolig er det også coronarestriksjoner som gjør at alle intervjuobjektene må sitte i baksetet, mens programlederne sitter foran og stiller spørsmål uten å se på dem. Slik blir samtalene stivere enn de kunne vært. Ikke at samtalen mellom de to i framsetet er avslappet hele veien heller, selv om de jobber hardt for å framstå slik, med entusiastiske utrop og pludring om gamle bilturerfaringer. Eller bestemmer seg for å være skikkelig ville og gærne og klistre et Nordkapp-klistremerke bakpå den nylakkerte NRK-bilen («Å herregud, DET gjør vi!»). Det blir en del gjentakelser, eller bare «skal vi spille litt musikk, eller?», selv om vi er midt i en tunnel og utsikten er av begrenset interesse.

Spektakulær biltur

Det siste er riktignok et unntak, for utsikten er stort sett spektakulær - fra månelandskapet på Magerøya, til kystveien på fastlandet, i denne første episoden fra det nordligste Norge. Selv om det er koselig med tilfeldige rasteplass-intervjuer og mer planlagte tettstedbesøk, inkludert en liten konkurranse i den lokale sporten linestampkasting, er det jo minutt for minutt-bildene som er det viktigste her. Enten du ser på for å få et gjensyn med gamle trakter, eller for å få en følelse av å være på helt nye, så gir Sommerbil-bildene en smak av bilferie fra sofaen. Og dronekameraet som følger bilen ovenfra - her ser vi hvorfor den er knallgul - er et godt supplement. Slik blir Sommerbilen noe mer enn pludreradio på TV.

Men det fjerner ikke inntrykket av at dette er sommer-tv på sparebluss, og et litt spinkelt heiarop for en skadeskutt norsk turistnæring.

  • Anmeldelsen er basert på den første episoden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!