DEBATT

Debatt: Innvandrere og statistikk

Mørkebrune tall om brune nordmenn

Når Dagbladet ukritisk sidestiller siktelser med kriminalitet og trekker fram lønnsomhet etter landbakgrunn, må man spørre seg hva som har skjedd med den generelle rettsforståelsen og kritisk tenkning i redaksjonen.

FORTELLER FLERE HISTORIER: Riktignok har de som er født i Afrika eller vi med en eller flere foreldre derfra, lavere lønnsomhet i form av skatt og avgifter og en høyere andel på ulike trygdeordninger.

Men det forteller også at inntekten er lavere, at veien inn i arbeidslivet er lenger, og veien ut er kortere for denne gruppen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FORTELLER FLERE HISTORIER: Riktignok har de som er født i Afrika eller vi med en eller flere foreldre derfra, lavere lønnsomhet i form av skatt og avgifter og en høyere andel på ulike trygdeordninger. Men det forteller også at inntekten er lavere, at veien inn i arbeidslivet er lenger, og veien ut er kortere for denne gruppen, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nok en gang lar både media og politiske motstandere seg lure av Frp's bruk av SSBs tall om kriminalitet og landbakgrunn, eller i realitet hudfarge. Dagbladet velger sågar i sin toppartikkel fredag å trekke fram lønnsomhet i ulike innvandrergrupper uten å gå noe nærmere inn på dette.

Helt uten å gå inn i tallene kan jeg som jurist si at her tar alle feil når de sier at tallene viser at ikke-vestlige innvandrere er mer kriminelle. Statistikken sier bare noe om hvem norsk politi velger å straffeforfølge og sikte, den sier ingenting om hvorvidt dette gjenspeiles i antall domfellelser.

En kort oppsummering: en siktelse er et ledd i etterforskning når det foreligger «skjellig mistanke», en ikke ubegrunnet mistanke som gir grunnlag for å foreta etterforskningsskritt som ransaking, fengsling o.l. Etter siktelse kommer tiltale ved stats- eller riksadvokaten før det i det hele tatt er snakk om noen rettssak der noen kan dømmes, med bevus utenfor rimelig tvil. Det er en kjensgjerning at mange blir siktet uten at det ender i dom.

Statistikk kan jo leses på flere måter. Statistikken over hvor lønnsom en person er opp mot bakgrunn, forteller flere historier. Riktignok har de som er født i Afrika eller vi med en eller flere foreldre derfra, lavere lønnsomhet i form av skatt og avgifter og nok en høyere andel på ulike trygdeordninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer