Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mørkeloftet blir levende

SKIEN (Dagbladet): Henrik Ibsens mørkeloft på Venstøp i Skien blir levende. Dikterens hjem har inntil det siste vært truet av stenging på grunn av manglende bevilgninger. Nå er driften berget av Skien kommune, og dermed kan loftet som fødte diktergeniets skaperkraft, levendegjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som i Skien tegnet til å bli den største Ibsen-nedturen til nå, vendes til det motsatte. Foran årets museumssesong kan kultursjef Vibeke Mohr skilte med en oppsiktsvekkende Ibsen-satsing: Ekstrabevilgningene fra Skien kommune har satt Fylkesmuseet i stand til å gjenskape den atmosfæren Henrik Ibsen udødeliggjorde med loftet som grunnmur.

Opplevelser

Sommerens gjester på Norges mest berømte loft vil få oppleve Rottejomfruen fra «Lille Eyolf», bukkerittet fra «Peer Gynt», Stockmann-tale fra «En folkefiende» og «Vildanden»s lille Hedvigs tragiske død i loftets ulike rom. Og et par steinkast unna renner fremdeles fossen fra «Rosmersholm».

I Skien har det i alle år stått strid om utnyttelsen av det som var Henrik Ibsens hjem etter at hans far Knud gikk konkurs i 1835. Da var Henrik sju år gammel. Garden har holdt åpent som museum siden 1958. De siste årene har Ibsens Venstøp imidlertid forfalt kraftig. Foran årets sesong hadde man besluttet stenging inntil videre.

Gjenskaper

- Det er fantastisk. Ibsens verden er unik, og Ibsens Venstøp er definitivt en av våre viktigste kulturskatter. Med Skien kommunes hjelp er vi ikke bare i stand til å holde Ibsens Venstøp åpent for publikum. For første gang skal vi gjenskape dikterens atmosfære inne i loftets ulike rom. Dette blir utrolig spennende, sier Vibeke Mohr til Dagbladet.

I november i fjor meldte Fylkesmuseet i Telemark at de ikke lenger hadde penger til å drive garden fra 1815 som museum. Skien kommune hadde da satt av 75 000 kroner i støtte, og denne behandlingen av byens store dikter ble betegnet som en skandale. Nå har kommunen tenkt seg bedre om, og museet har nå midler til både vedlikehold og drift.