Mørketid

Ikke helt vellykket thriller om skummel morder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Irske Alex Barclay gikk rett inn på engelske bestselgerlister med sin første bok, en klaustrofobisk thriller som utspiller seg delvis på et fyrtårn i Irland, delvis ute på bygda i Texas. Men store salgstall til tross, dette er en spenningsroman som ikke akkurat utfordrer leseren.

For det første er hovedpersonene en gjeng med pappfigurer, selv ikke helten blir annet enn en grunn og endimensjonal type. Best er tilbakeblikkene på den gjennomført onde skurken, med hans traumatiske og voldelige oppveksthistorie og en hang til å bære nag over lang tid. Ikke engang Atlanterhavet er noen hindring for hans hevngjerrighet.

Tristere er det at språket er både flatt og uinspirert, noe heller ikke en til tider stiv oversettelse hjelper på.

Stort sett presenteres handlingen tørt og refererende, uten noen lidenskap eller forsøk på en, hva skal man si, litterær behandling av teksten. Dette er så vidt hakket over en ukebladthriller, ei bok som er som skapt for å mishandles av solkrem og sand før man lar tidevannet ta den.

Hva handlingen går ut på? Etter en stygg gisselsak søker den italiensk-amerikanske politimannen Joe Lucchesi permisjon fra jobben i New York. Sammen med sin franske kone Anna og sønnen Sean slår han seg ned på sørøstkysten av Irland, hvor interiørarkitekten Anna skal pusse opp et gammelt fyrtårn på oppdrag fra motemagasinet Vogue. Eksotisk, ikke sant? Men troverdig?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer