Mørkets hjerte

Språktalent går seg bort i mørket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I et intervju med lokalavisa Romsdals Budstikke har romandebutant Olav Kristiseter uttalt at tre ting må være på plass for at en roman skal være god litteratur: En handling med driv, et minimum av klisjeer og en følelse av at boka er noe nytt og annerledes. Disse kriteriene kan diskuteres, og er uansett ikke tilstrekkelige for å sikre ei boks kvalitet. Men et godt stykke på vei innfrir Kristiseter med romanen «Blodlenka» kravene han selv har stilt. Kristiseter er et åpenbart skrivetalent som både kan kunsten å fortelle og vet å formulere seg i et klisjéfattig språk. Sin debutbok har han plassert i et skremmende bygdeunivers som, selv om handlingen foregår i vår tid, føles som om det er hentet fra en gammelmodig myteverden. Kristiseters mørke familiefortelling befinner seg på god avstand fra den gjennomsnittlige norske debutant, og kan slik sett sies å være noe ganske annet, om enn ikke noe helt nytt.

Nattsvart

«Blodlenka» er både en meget utradisjonell oppvekstskildring og en dyster slektskrønike. Bokas første del er i stor grad bygd opp av dialog, men fortelles av Magnar, yngstemann av tre brødre på garden Plassen, som regjeres av tyrannen Manasses, guttenes far. Mellom de aggressive samtalene får leseren innblikk i Magnars tanker, i en slags «stream of consciousness»-stil. Boka åpner med at den innfule Manasses tvinger sin nakne yngstesønn ned i grisebingen, mens han urettmessig anklager ham for å være skyld i morens død. Derfra blir det bare mørkere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer