Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mørkets opplevelser

18. januar åpner filmfestivalen i Tromsø.

PROGRAMMET for årets Tromsø International Film Festival (TIFF) er nå klart og skal åpenbart innfri forventninger som kan låne navn fra et kjent filmmagasin i NRK P2 -   «Mørkets opplevelser».

I Tromsø, midt i mørketidas kinomørke, oppstår det hvert år i januar et unikt samrøre mellom lokalt publikum og tilreisende filmentusiaster. Arrangementet er ikke eksklusivt for filmbransjen; likevel er det her man finner de cineastiske godbitene som kanskje ikke kommer på vanlig kinovisning i Norge. I Tromsø kan slike hemmelige filmperler vise seg å ha et stort publikumspotensial.

ÅPNINGSFILMEN i år er bred nok og har stor publikumsinteresse i og med at den er norsk. Men Erik Skjoldbjærgs «En folkefiende» er motstrøms nok, ettersom den er bygd på Henrik Ibsens drama fra 1882 om mannen som må slåss mot både familie, venner, sambygdinger og folkeopinion. Tematisk kler altså filmen Tromsø-festivalens profil. Avslutningsfilmen, svenske Kay Pollaks «Så som i himmelen», handler om en stjernedirigent som blir syk, må trekke seg tilbake til hjembyen i Nord-Sverige og forandrer der kulturlivet i den lille byen. Også den må sies å kle både kunsten og geografien rundt TIFF.

I TILLEGG TIL de 13 internasjonale filmene som er plukket ut til konkurranseprogrammet, skal internasjonale juryer vurdere de tre norske filmene ved festivalen. Foruten «En folkefiende» er det «Vinterkyss» av Sara Johnsen og «Blikket» av norsk-marokkanske Nour-Eddine Lakhmari. Begge disse er spillefilmdebutanter som det knytter seg store forventninger til i det norske filmmiljøet. En oppsummering av tilstanden -   eller skal vi si optimismen? -   i norsk film vil bli et sentralt debatt-tema under festivalen. Norsk Filmkritikerlag skal kåre årets beste norske film i 2004 under sitt Tromsø-seminar, og samtidig rette pekefingeren mot seg selv med spørsmålet om norske kritikere er for «snille» i vurderingen av norske filmer.

BLANT DE 13 filmene som skal konkurrere om Aurora-prisen er det mye asiatisk film: både Kina, Taiwan, Sør-Korea, Iran og Kasakhstan er representert. Blant andre deltar den kurdiske regissøren Bahman Ghobadi, kjent for filmperlene «En tid for fulle hester» og «Strandet i Irak», i Tromsø for tredje gang, nå med filmen «Turtles Can Fly». Utenfor konkurransen, i programmet Horisonter, kommer en del av vårens forventede kvalitetsfilmer og potensielle Oscar-kandidater, som Alexander Paynes «Sideways», Mike Leighs «Vera Drakes hemmelighet» og Alejandro Amenábars «Havet innenfor». Årets filmliste er like lang som vintermørket i Tromsø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media