Mørks kammer i Stavanger

STAVANGER (Dagbladet): Truls Mørk er magneten som trekker verdens største kammermusikkstjerner til festivalen i Stavanger. - Jeg er stolt over hva vi har fått til, sier Mørk.

I går kveld spilte arrangøren under åpningen av Den internasjonale kammermusikkfestivalen i Stavanger. Festivalen, som han selv startet for ti år siden, er blant de mest anerkjente i Europa.

- Vi har hatt noen av det forrige århundrets største komponister og artister her. Og vi har vært blant de første til å presentere unge musikere. Ja, jeg er stolt, sier Mørk.

Vi treffer ham på hotellet tidlig på formiddagen. Den verdenskjente cellisten i fritidsklærne er smilende og opplagt. Og godt er det, for Mørk har sju timer med prøver, og deretter to krevende konserter, foran seg.

Spenning

- Det er ganske spennende, og mye som skal klaffe på en slik festival. Men framfor alt er det utrolig moro å få jobbe intensivt med så mange fantastiske musikere.

I år kommer stjerner som Yuri Bashmet , Yefin Bronfmann , Arve Tellefsen , Marianne Thorsen og ikke minst Stephen Kovacevich , som er i Stavanger for tredje år på rad. Det er sjelden kost.

Mørk er fullt klar over at det er hans navn og rykte som først og fremst får superstjernene til Stavanger.

- For noen er nok det tilfellet. Men etter hvert håper jeg at festivalen vil trekke artister på mottakelsen de får i Stavanger, det flotte publikummet og stemningen på konsertene. Og på de unike kombinasjonene av folk som spiller sammen, sier Mørk.

De fleste kammermusikkfestivalene inviterer ensembler som spiller et ferdig repertoar. Genistreken i Stavanger er å koble musikere som vanligvis ikke spiller sammen.

- Det er alltid usikkerhet på den måten. Jeg tror publikum fornemmer at det er en spesiell spenning på scenen, sier Truls Mørk.

Dårlig billettsalg

På åpningsdagen, var bare 2500 billetter solgt til konsertene på Den internasjonale kammermusikkfestivalen i Stavanger. Totalt håper de på 5000 besøkende.