Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mørkt i solsteika

Snirklete og flott krimdrama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det skjer ikke så ofte, men nå og da hender det at jeg setter meg ned i kinostolen uten å ha den ringeste anelse om hva som kommer. Det kribler litt, og det er en god følelse. Hvis det som vises i tillegg er bra, er jeg lykkelig i lang tid. «Solsikkenes natt» er virkelig ingen solskinnshistorie, men jeg smiler fremdeles.

Det begynner med at en liket av en ung kvinne blir funnet i en solsikkeåker. Nyhetskameraene surrer og tv-bildene fra den grusomme forbrytelsen flimrer inn i millioner spanske hjem. Et tilfeldig drap? En sjalu kjæreste? Eller er det en seriemorder løs? Spørsmålene blir hengende i lufta, og filmen tar en helt annen og ny vei og tar oss med til en liten landsby truet av fraflytting. Men den siste gjenværende av byens unge menn har funnet et hule, eksperter fra storbyen blir tilkalt, ordføreren ser gull, grønne skoger - og en drøm om en ny turistattraksjon. Så tar filmen nok en vri, og enda en. Og etter det et par til, før trådene samles i siste akt. Glimrende.

Med på leken

Film er manipulasjon, noe av gleden ved å se film er å la seg manipulere, vel å merke uten at en føler seg lurt. Det finnes ikke noe mer irriterende enn å bli med på leken, for så å oppdage at de bak kamera benytter seg av billige knep og feige manøvrer. Det skjer heldigvis ikke i «Solsikkenes natt». Regissør Sánchez-Cabezuda er også ansvarlig for manus, som er inndelt i seks forskjellige avsnitt med egne overskrifter. De presenteres ikke alltid kronologisk i forhold til hovedhistorien, og ståstedet skifter stadig. Men alle bitene i puslespillet faller pent på plass til slutt. Om moralen, at vi når det kommer til stykket er villig til å gå langt - veldig langt - for å opprettholde status quo, er nedslående, er jeg redd den er evig aktuell.

Godt konstruert

Miljøbeskrivelsen er troverdig, typene og skuespillet - spesielt fra veteranene - er ypperlig, regien stram. «Solsikkenes natt» er en godt konstruert historie som snirkler seg av gårde, en blanding av skjebnedrama og noir-thriller som overrasker igjen og igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!