Du leser nå Dagbladet Pluss

Mørkt liv med lyst ettermæle

Robin Williams bortgang sier mye om det selvpåførte presset mange komikere utsetter seg for.

SMERTE: Robin Williams' egne demoner ga ham en dyp forståelse for andres plager og gjorde ham til en veldig mrosom mann, skriver Dag Sørås. Foto: AP/Starpix/Dave Allocca
SMERTE: Robin Williams' egne demoner ga ham en dyp forståelse for andres plager og gjorde ham til en veldig mrosom mann, skriver Dag Sørås. Foto: AP/Starpix/Dave AlloccaVis mer

ESSAYET: For fire år siden, 26. april 2010, satte Robin Williams seg ned med en komikerkollega for å gjøre det som skulle bli et av hans mest åpenhjertige intervjuer.

Han fikk besøk hjemme av verten bak WTF with Marc Maron, en podkast som på dette tidspunktet allerede var blitt en suksess. Likevel sa Maron i ettertid at akkurat denne episoden ble det som definerte hele showet. Og det er vanskelig å ikke få frysninger når man hører samtalen nå.

Williams åpner seg og forteller om sin depresjon, og røper den ene gangen han frem til da hadde tenkt på selvmord. Han var akkurat havnet på fylla igjen etter flere tørrlagte år, og satt naken på et hotellrom i Alaska med en ukjent kvinne og en flaske Jack Daniels. «Fuck life», tenkte han.