Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mørkt og modig

Stor skuespillerprestasjon i helsvart drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Det svensk-danske dramaet «Dag og natt» er noe av det sterkeste og mest formfullendte som lages i skandinavisk film for øyeblikket. Filmen ivaretar arven fra både Strindberg og Ibsen i viljen til å bevege seg inn i det dypeste, svarteste, nordiske sinnelaget.

Den unge danske regissøren Simon Staho har et svensk stjernelag med seg på skuespillersiden. Her er både Pernilla August, Lena Endre, Maria Bonnevie, Tuva Novotny, Hans Alfredsson m.fl. I forgrunnen lyser Mikael Persbrandt; han er med i praktisk talt hver eneste scene i filmen.

Han er den 40-årige arkitekten Thomas som vil ta livet av seg. Innledningsvis sier en fortellerstemme at han skjøt seg en septemberkveld i 2003. Filmen følger ham, der han kjører omkring i bilen sin, fra morgen til kveld før skuddet faller. Han henter, bringer, plukker opp og setter av ni personer. Sønnen Emil, den fraseparerte konen, elskerinnen, bestevennen, søsteren, moren, en fotballtrener, en eldre mann, ei hore. Og hele tida forbereder han seg selv og dem på hans manglende eksistensberettigelse. På overflaten framstår han som et svin. Men Staho, og hans medforfatter Peter Asmussen, våger å bore dypere.

Filmen har en minimalistisk ramme - sjåfør og medpassasjer i bil - som fungerer meget godt rundt den vonde, stramme dialogen. Svært mye hviler på Mikael Persbrandts spill; kameraet er tett på hver rykning i ansiktet hans, men han svikter aldri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!