Mørkt og morsomt om grusomheter

Fjorårets vinner av Nordisk Råds litteraturpris er en mørk og morsom voldtektsroman, der overgriperne er i fokus.

MONIKA FAGERHOLM: Finsk forfatter, skriver på finlandssvensk, ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris 2020 for romanen «Hvem drepte bambi?»
MONIKA FAGERHOLM: Finsk forfatter, skriver på finlandssvensk, ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris 2020 for romanen «Hvem drepte bambi?» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg var så jævla full, hun var jo med på notene, og nå vil jeg stå på ski», sier en av de fire gutta boys som har deltatt i en gruppevoldtekt og som nå er «dømt» til privatfinansiert traumeterapi på luksushytte i Alpene.

Monika Fagerholms roman «Hvem drepte bambi?» er ikke nådig i beskrivelsen av skandalen som skaket opp den velstående villabyen. Helst skal alt glemmes, eller som en av overgripernes mødre sier:

«Nå skal vi begynne på et nytt kapittel, og en vakker dag er det blitt så mange nye kapitler at ingenting av dette har hendt.»

Sammenbrudd

Finske Fagerholm fikk Nordisk Råds litteraturpris 2020 for denne romanen. Hun skriver på finlandssvensk. Tidligere utgivelser som «Lola oppned» (2012), «Den amerikanske jenta» (2005), «Diva» (1998) og ikke minst gjennombruddet «Vidunderlige kvinner ved vann» (1994) er prisbelønte og kritikerroste. Et gjennomgangstema er luftslott som raser sammen, vakre kulisser som sprekker og avslører en mørkere virkelighet. «Ruklet vi kommer fra, alle sammen,» som en ikke spesielt talentfull køntrisangerinne dikter om i «Hvem drepte bambi?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer