KOMMENDE STJERNE: Noomi Rapace ligger an til å bli svenskenes nye yndling. Foto: STUDIO LIGHTHOUSE
KOMMENDE STJERNE: Noomi Rapace ligger an til å bli svenskenes nye yndling. Foto: STUDIO LIGHTHOUSEVis mer

- Mørkt og tungt etter voldtektscenen

Men Noomi Rapace er overlykkelig over å spille Lisbeth Salander.

STOCKHOLM (Dagbladet): - Lisbeths psyke smittet over på meg under innspillingen. Jeg ble innesluttet, dro meg unna og unngikk fester med resten av crewet. Det var ensomt. Men så er jeg nok også litt sånn privat. Jeg har en ganske liten omgangskrets og holder meg gjerne litt for meg selv, sier Rapace til Dagbladet.

Den eksotiske svensken står foran sitt store gjennombrudd som skuespiller i filmatiseringen av Stieg Larssons roman «Menn som hater kvinner». I går var det gallapremiere i Stockholm. Norske Larsson-fans må smøre seg med tålmodighet til 13. mars.

Uten kjærlighet
Ti millioner mennesker har til nå kjøpt Larssons trilogi om karakteren hennes, Lisbeth Salander, og parhesten Mikael Blomkvist. De første anmeldelsene av filmen tyder på at hun er perfekt i rollen. Kanskje er det fordi hun kjenner seg så godt igjen i den?

- Akkurat som Lisbeth har jeg også alltid følt meg litt utenfor. Hun har et stort hat til samfunnet, og selv er jeg også skeptisk til mye rundt oss. Sverige er en fin idyll, men skraper man i den ser man maktmisbruken og alt det andre som gjemmer seg bak, sier Rapace.

Den store forskjellen på henne selv og karakteren, er forholdet til kjærlighet.

- Jeg har kjærlighet i livet mitt og har hatt det siden jeg var barn. Lisbeth har aldri opplevd kjærlighet og stoler derfor ikke på den.

For feminin
Hun er overlykkelig for å ha blitt valgt ut til å spille Salander.

- Jeg trodde først de skulle velge noen som er mer androgyn og mindre feminin enn meg, men klarte å overbevise produsentene om at jeg også kunne se ut som en gutt hvis jeg måtte, ler hun.

Innspillingen var tidvis svært fysisk krevende. Rapace måtte gjennom alt fra tunge fall og motorsykkel velt til voldtektsscener.

- Det er klart det gjør vondt når piercinger hekter seg fast og rives ut, men det går fort over. Mentalt er det tungt og mørkt etter en voldtektsscene, men så lenge man har vissheten om at man tok det på alvor og strakk det så langt man kunne, kommer man over det.

Rapaces motspiller Mikael Nyqvist sier til Dagbladet at de to bevisst ikke kom for nær hverandre under den halvannet år lange innspillingsperioden.

- Vi spiste aldri lunsj sammen og ga ikke hverandre en klem før på slutten av dagen. Vi var nødt til det for å beholde avstanden det skal være mellom oss.

Også Stieg Larssons to påfølgende bøker er spilt inn, men mye på grunn av at den svenske rikskanalen SVT er blant de største investorene, vil de bli sendt som tv-serier og ikke bli satt opp på kino.

- Det er jo veldig synd. Tre kinofilmer ville virkelig vært en døråpner for at folk går og ser svensk film, sier Nyqvist.