Mørkt og voldelig fra interessant amerikansk krimforfatter

Men «Brødrene fra Iron House» er ikke like god som John Harts forrige krim.

ET NAVN Å MERKE SEG:  Amerikanske John Hart er et navn å merke seg for den kriminteresserte. Nå er han ute med sin tredje bok på norsk. Foto: ABIGAIL SEYMOUR
ET NAVN Å MERKE SEG: Amerikanske John Hart er et navn å merke seg for den kriminteresserte. Nå er han ute med sin tredje bok på norsk. Foto: ABIGAIL SEYMOURVis mer

ANMELDELSE: Amerikanske John Hart er et interessant navn i krimverdenen. Dette er hans tredje bok på norsk, de to foregående har begge fått svært gode kritikker. I «Brødrene fra Iron House» har han beholdt mye av tonen fra sine tidligere bøker.

Den er mørk og illevarslende, miljøene som beskrives er truende, karakterene er skumle og hemmelighetsfulle.  

Mørkt og voldelig fra interessant amerikansk krimforfatter

Michael og Julian

I Harts forrige bok, «Ved elven», fulgte vi den drapsdømte hovedpersonens reise tilbake til sin barndoms by og hans forsøk på å renvaske seg selv. For å klare det måtte han lete i sin egen families fortid. Slik er det også i «Brødrene fra Iron House».

New York-gangsteren Michael vokste opp på barnehjemmet Iron House, sammen med sin lillebror Julian. Michael var sterk og modig, Julian svak og sykelig, og et enkelt offer for barnehjemmets plageånder.

Når vi kommer inn i historien har ikke de to brødrene sett hverandre på mange år, men et oppgjør i gangstermiljøet gjør at Michael må oppsøke Julian for nok en gang å prøve å beskytte ham.  

På grensen til overtydelig

Selv om «Brødrene fra Iron House» er svakere enn Harts forrige krim, er den både underholdende og velskrevet.

Selve krimplottet blir egentlig ikke tydelig før godt over halvveis i fortellingen. Da avdekkes forbindelseslinjer mellom brødrenes fortid, Julians adoptivfamilie og Michaels gangstermiljø, og derfra og ut skyter historien fart. Det er godt krimhåndverk. Hart er ellers en ganske malerisk forfatter, miljøbeskrivelsene er storslagne, konfliktene han skaper er voldsomme og noen av karakterene befinner seg på grensen til det overtydelige.

Den ultravoldelige gangsteren Jimmy er så ond at det er vanskelig å ta ham alvorlig. Michaels kjæreste Elena, som er gravid med deres barn, er en litterær kvinneskikkelse av den gamle skolen. Hun er redd og handlingslammet, ikke egnet til særlig annet enn å forsinke helten og gi ham noe å bekymre seg over.