TILBAKE: Etter en runde innom Kagge Forlag er Kjell Ola Dahl tilbake der han startet; på Gyldendal.
Foto: Espen Røst
TILBAKE: Etter en runde innom Kagge Forlag er Kjell Ola Dahl tilbake der han startet; på Gyldendal. Foto: Espen RøstVis mer

Mørkt om mishandling

Godt skrevet, som alltid, men litt mye.

||| BOK: Kjell Ola Dahl er tilbake på Gyldendal, og feirer det med en ny roman — den sjuende — om Gunnarstranda og Frølich.

«Kvinnen i plast» er ingen spesielt lystig opplevelse for leseren, men en dyster og svart bok om kvinner som blir mishandlet av menn.

Novellehakk
Det skjer mye i «Kvinnen i plast», tre-fire forskjellige saker bretter seg ut etter tur, og hindrer mer hverandre enn de skaper flyt i handlingen. Det er litt som om tre noveller er blitt hakket opp og satt sammen i romanform, og sannsynligvis ville det vært best for boka hvis man hadde konsentrert seg om det som er «tittelhistorien», den om en død kvinne som er innpakket i plast.

Men samtidig er Kjell Ola Dahl en dreven krimskriver, og det er ikke noe å utsette på det språklige i «Kvinnen i plast». Ikke minst skriver han gode dialoger, og Gunnarstranda er og blir en sær, gammel grinebiter med et hjerte av gull.

Narkotika
Frank Frølich arresterer og avhører unge Veronika Undset, som blir tatt med narkotika etter å ha besøkt en venn som er i politiets søkelys.

Hun slippes løs etterpå, og Frølich møter henne igjen under helt andre omstendigheter: Veronika viser seg å være forlovet med Frølichs barndomsvenn Karl Anders, som feirer førtiårsdag med stor fest.

Og Frølich får en veldig hyggelig kvinne som borddame.

Noen dager seinere blir Veronika funnet død og innpakket i plast i en søppelkonteiner. Mistanken faller naturligvis raskt på Frølichs gamle venn, selv om han har alibi, og Frølich føler seg uansett inhabil i saken, selv om Gunnarstranda hevder det motsatte.

Uansett har Frølich annet å etterforske: Ei ung, afrikansk jente har forsvunnet fra den internasjonale sommerskolen til Universitetet i Oslo, og sporene peker i retning to brødre.

Men det finnes ingen spor etter henne. Samtidig er Frølichs medarbeider Lena Stigersand involvert i et voldelig og destruktivt forhold til en gift kollega, som etter hvert skaper alvorlige problemer for henne.

«Kvinnen i plast» er Kjell Ola Dahls første krim siden den forholdsvis ufokuserte «Svart engel» for tre år siden. Og selv om denne har mer driv og målrettet styring, er han ikke helt tilbake på det nivået han var med bøker som «En liten gyllen ring» og «Mannen i vinduet». Men kanskje neste gang...

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 15. mars 2010.

Mørkt om mishandling