Mørkt tema, lysende film

«Adjø Las Vegas» beskriver stadier i en alkoholikers nedtur. Et lite oppmuntrende tema som imidlertid blir både lysende - og belysende - framstilt av hovedrollehaveren (og Oscar-vinneren) Nicholas Cage og regissør/manusforfatter Mike Figgis.

Personer og ytre omstendigheter er noe spesielle, men den eksistensielle situasjonen filmforfatteren Ben befinner seg i, hans selvoppgivelse og selvdestruksjon, er ikke avhengig av tid og sted.

Brenner alt

Da kolleger og forbindelser for alvor begynner å lukte havariet, vender de Ben ryggen. Hvilket styrker ham i den eneste beslutning han har styrke til å ta: Han brenner alt han eier i hagen, skraper sammen sine siste penger og drar til Las Vegas, byen der barene har døgnåpent - og gir seg selv fire uker å gjøre det på.

Outsidere

Under dette dødsrittet støter han borti Sera (Elizabeth Shue, i filmens andre store rolleinnsats). Hun er prostituert og på rømmen fra Yuri (Julian Sands), en brutal hallik fra Øst-Europa. Outsiderne Sera og Ben er rede til å godta hverandre slik de er, bare for hverandre våger de å senke sine garderinger. Mike Figgis, som bygger på John O\'Briens roman, forteller denne historien som en serie ladede øyeblikk. Og han innbiller verken seg selv eller oss at kjærligheten kan «redde» Sera og Ben fra undergangen. Så illusjonsløs er det sjelden Hollywood ser seg råd til å være.