Mormor svinger

STAVANGER (Dagbladet):- Huffameg som jeg har gruet meg. Men nå er jeg glad og helt utslitt, smiler Anne-Cath. Vestly. For det svinger når mormor er på kammermusikkfestival.

Det er ikke hver dag du blir bedt om å sitte på de trillende tonene fra trompeten til Ole Edvard Antonsen og skytsengelen hans på reise ut i verden. «Blant milliarder av stjerner» har Anne-Cath. Vestly sjøl skrevet spesielt i anledning av kammermusikkfestivalen i Stavanger. Første barnekonsert var i går, i dag står den populære barnebokforfatteren på scenen igjen: - Det er jo et eksperiment. Jeg har holdt på med dette stykket helt fram til i går, forklarer hun til Dagbladet, fortsatt litt andpusten etter danseoppvisningen på scenen.

Musikkfortelling

- Det er så gøy at Anne-Cath. har skrevet denne historien. Det er så lite som finnes av fortellinger med musikk. Jeg kjenner jo selv hennes fortellinger fra jeg var liten og ønsket å knytte en slik historie til musikken, sier Truls Mørk. De åtte festivalmusikerne mimer og spiller, med og uten bustete blonde parykker, og Anne-Cath. Vestly forteller på velkjent vis: - Morn, morn. Hvor mange av dere kan lukke øynene? Det er mange voksne som er her som ikke tror jeg snakker til dem...

Eventyret er for hele familien, mener forfatteren sjøl, oppfordrer både store og små til å bruke fantasien og leve seg inn i fortellingen og tonene som aldri blir borte.

Tonefølge

Så forteller hun om Erling og Maria som bor i det store huset der Lille-Laila, en stor myndig dame, for tida regjerer med kost og klut. En dag ute i hagen ved det store treet møter de to barna skytsengelen til celloen. En etter en kommer også skytsenglene til de andre instrumentene og varter opp med hver sin smakebit av små melodier. Enden på historien er at Erling og Maria får sitte på tonene ut i verden til fremmede land. - Tonene svever for alltid der ute i verdensrommet. De blir aldri borte. Bare pass på at dere ikke faller av, fallera, fallera.

<B>MUSIKKEVENTYR: Det svinger når hele Norges mormor er på kammermusikkfestival.