Moro å være mann

STAVANGER (Dagbladet): - Kjønnsrollemønsteret har gjennomgått store forandringer. Og godt er det, sier Hanif Kureishi, som gjester litteraturfestivalen i Stavanger. Kureishi har blant annet skrevet romanen «Intimitet», hvor hovedpersonen - en mann - forlater kone og to barn. Det samme gjorde Kureishi selv for et par år siden.

Han ser spørrende på meg, trekker litt på skuldrene og sier «ok», når jeg spør om det er greit at vi snakker om det å være mann i stedet for den siste boka hans.

Kureishi kjenner seg ikke igjen i uttalelsene om tapt maskulinitet og desperasjonen etter å finne ut hva mannsrollen er. Han tror ikke det eksisterer roller lenger, bare muligheter.

Men Kureishi er heller ikke plaget av å være mann i en tid da mannsrollen diskuteres. - Menn er i fokus i dag. Det er en god tid å være mann i, sier Kureishi. Han innrømmer at det var verre i hans oppvekst, når feministene raste over hvor forferdelige menn var.

Valgmuligheter

- I dag stiller både menn og kvinner spørsmål om hvem vi ønsker å være. Menn stiller spørsmål om hva slags menn vi vil være. Valgmulighetene er der i fleng.

For Kureishi er dette et stort framskritt i forhold til den strenge arbeidsdelingen som eksisterte mellom menn og kvinner tidligere.

- Skillene var klare og absolutte. Menn arbeidet ute og tjente penger, kvinnene stelte hjem og barn. I dag er det mye mer moro og interessant å være mann, smiler Kureishi. Han er glad for å kunne tilbringe mye tid sammen med barna sine og dele ansvaret for dem med kona.

En god mor

- En av mannens viktige roller er å overta babyen når kona holder på å bli sprø. Det er godt å kunne ta babyen i armene og si til kona at hun skal sette seg ned i en stol og slappe av. Det å avlaste hverandre er utrolig viktig.

- Jeg vet ikke hva maskulinitet er, men jeg føler en styrke og en glede over å ha muligheten til å være nærmere barna mine enn hva som hadde vært naturlig slik kjønnsrollemønsteret var tidligere. Jeg er en god mor for mine barn, sier Kureishi. - På samme måte er min kone en god far for vårt barn.

Selv om Kureishi har to sønner fra tidligere ekteskap, føler han ikke at han har forlatt dem.

- Jeg forlot huset, ikke barna. Jeg ser dem hver dag. Det at jeg ikke klarte å leve sammen med moren deres, var et forferdelig nederlag i mitt liv. Men jeg forlot ikke barna mine, understreker han en gang til.

Jeg spør om han synes det er viktig å lære sønnene sine å bli menn. - Jeg lærer barna mine å like mennesker, svarer Kureishi, som lurer på om kategoriene menn/kvinner kanskje ikke eksisterer lenger. Forholdene er så omskiftelige, og de fleste deler i dag ansvaret. Rollene skifter, sier han.

- Vi ønsker nok et skille mellom menn og kvinner, men vi krysser begge denne linjen hele tida. Det er en interessant tanke, sier Kureishi, som ikke er likegyldig lenger. Han er engasjert. Dette skriver han romaner om.

Kjærlighet

- Det dreier seg mer om kjærlighet, om det å klare å leve sammen, om det å utvikle et forhold til noe positivt. Det er interessant å kunne finne nye måter å eksistere på i et forhold og i en familie.

Når jeg treffer mannlige venner, diskuterer vi ikke hva det vil si å være mann i dag. Vi diskuterer barna våre, forholdene våre og ekteskapene våre. Og så diskuterer vi hvordan vi best kan kombinere jobb og barn. Det er et interessant tema, sier Kureishi. Typisk jenteprat, tenker jeg. Og takker en typisk moderne og tilfreds mann for praten.

HANIF KUREISHI: Forfatter som synes han lever i en tid da det er godt å være mann.