Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Moro i tre dimensjoner

Det er én eneste grunn til å se «Wings of Courage»: Formatet, Imax 3D. Nærmere en flystyrt i Andesfjellene enn dette kommer du ikke, uten å delta personlig. Og det vil du aldeles ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo er altså den eneste byen i Norge som kan tilby kino i kjempeformatet Imax, hittil stort sett brukt til natur- og opplevelsesfilm. Jean-Jacques Annaud («Rosens navn») gir oss en 40-minutters historie, attpåtil med dybde- og romfølelse. 3D-brillene gir følelsen av å delta på flyturen over spektakulære naturområder, du får lyst til å klype Val Kilmer i nesa eller ta sneipen fra Tom Hulce.

De to har biroller i denne sanne beretningen om pionerene som i 1930 begynte å fly post over fjellene i Sør-Amerika. Den stakkars hovedpersonen heter Henri Guillaumet (Craig Scheffer), piloten som av sin arbeidsgiver, forfatteren Antoine Saint-Exupery (Hulce), sendes ut på tokt og styrter blant ubarmhjertige fjell. Ingen kan si han har en hyggelig tur, der han prøver å overleve ved å ta seg fram over toppene. Hjemme sitter hans kone (Elizabeth McGovern) og venter med hunden og strikketøyet.

Mer er det ikke. Innholdet er meget tynt, skuespilleriet platt, dialogen mangelfull. Men nå sitter vi der ikke for åndelig berikelse. Vi sitter der for opplevelsen av å være inne i fortellingen.

Det er absolutt moro. Riktignok har teknikken litt igjen, før den er helt perfekt. Iblant aner vi skygger i bildene, men det ødelegger ikke denne visuelle heisaturen. For unger/ungdom må «Wings of Courage» være ganske storartet.