Moro med monstre

«The Rocky Horror Show» er 70-åras rockemusikal med mer slagkraft enn noensinne.

I Tony Totinos grundige regi gir 70-åras musikalsensasjon «The Rocky Horror Show» groteske nærbilder av popbransjens perverse forførere.

Takket være et sterkt og samspilt ensemble, glimrende parodisk scenografi og kostymer av Kathrine Tolo, et uhyre presist og slagkraftig orkester ledet av Roy Hellvin - musikken er innstudert av Magne Amdahl, i overveldende miljøskapende lysdesign av Øyvind Wangensteen - er nye «Rocky Horror Show» et velanrettet spark.

Nostalgi

Nå er merkelig nok Oslo Nye mest opptatt av nostalgien ved gjensynet, musikalen ble sist sett på Centralteatret i Oslo i 1977. Det kan nok være at det unge, uskyldige og etter hvert stadig mer forvirrete unge paret Janet og Brad tilhører en gulnet utgave av bladet «Romantikk».

På scenen framstilles de med både humor og sødme av Marian Saastad Ottesen og Nicolai Cleve Broch, men er ikke mekanismene de samme selv om virkemidlene er blitt mer ekstreme siden 60-tallets pop-parodi «Teenagerlove» og altså «Rocky Horror» ti år etter? Eller er kanskje underholdningsindustrien plutselig blitt mindre spekulativ og mindre kynisk?

Diabolsk Børsum

I dette parodiske inferno av seksuelle ekstremiteter, vulgær-glamour, science fiction, vold, støy og dop og dunk-dunk dukker plutselig Bente Børsum opp som forteller. Hun er både nydelig og prydelig i drakt på høye hæler, og hun har et kostelig diabolsk glimt i øyet. En strålende kontrast til for eksempel Linn Skåbers rørete babe Columbia og Trond Teigens Rocky. Mye og mange å more seg over ellers: Mathias Eckhoff, Trine Svendsen, Stig-Werner Moe, Morten Røhrt og Hans Rønningen og danserne lager alle råsterke typer i dette klisjémiljøet. Å parodiere noe som i utgangspunktet er ekstremt parodisk, må være et spørsmål om analyserende fantasi. Niklas Gundersens koreografi er klisjémessig korrekt nok.

Den som tilfører oppsetningen noe mer og noe urovekkende komisk, er Bente Børsum.

PARODISK INFERNO: Mathias Eckhoff som Frank i musikalen «Rocky Horror Show» på Centralteatret.