Moro med våpen

Norsk Militær Tatto ble sendt på NRK i går. Showet er sponset av en våpenprodusent.

Norsk Militær Tattoo heter et militært underholdningsshow som ble vist tre ganger for fulle hus i Oslo Spektrum, og som vi i går fikk som underholdning på NRK. Sponset av og med reklameplakat for Eurofighter Typhoon, et praktisk jagerbombefly som kan brukes både til clusterbomber, laserbombere og sidewindere. Sterkt.

Men først kom andre episode av «Kvardagsliv», som tok for seg kommunikasjonens utvikling i vårt århundre i Norge. Det var kommunikasjon i vid forstand, med sentralborddamer som beskjed- og sladdersentraler, jernbane, fly og bil - radio og fjernsyn og til og med mobiltelefon og Internett.

Klippene rullet forbi uten presis steds- eller tidsangivelse, ofte i kronologisk rekkefølge, av og til ikke. Og bildene var tilpasset manuskriptet, samtidig som manuskriptet var bestemt av de arkivbildene man hadde. Det ble et tilbakeblikk, et bildekåseri mer enn en forlesning eller dokumentar. Resultatet ble nostalgi-fjernsyn, med en fantastisk samling arkivbilder. Men programmet etterlot en følelse av at man kunne gjort mer ut av alt materialet.

Våpensponset

Og så var det Tattoo i Spektrum. De gode nyhetene er vel at dess lengre fredsperioder dess flinkere blir det militære til å drille. Og det er fascinerende å se voksne menn sjonglere med geværer som drillpinner. Det er underholdende å se folk i paradeuniformer slå takten på søppelbøtter, men militærshow balanserer på en stram line. NRK kjørte altså sponseplakater fra en våpenleverandør for å finansiere showet, og selv om Eurofighter Typhoon sikkert er en flott og praktisk jetbomber (med innebygd 27 millimeters mauser, og plass til atten antitankmissiler eller for eksempel seks BL 755 klusterbomber, hvis du sjekker internettsiden) gir ikke det helt god smak i munnen.

Militærbohemene

Noen vil synes det er merkelig å se unger i flotte røde uniformer (fra Honda-motorsykkelteam) paradere med et Krigsskolebanner, men den sterkeste opplevelsen var å høre Forsvarets Stabsmusikk framføre Queen og Freddy Mercurys paradenummer «Bohemian Rhapsody». Ikke for det, Freddie Mercury hadde jo sansen for flotte uniformer, han. Men bohemrapsodiens tekst går blant annet slik: «Mama, I just killed a guy/Put a gun against his head/Pulled the trigger now he's dead» og konkluderer med «nothing really matters much to me».

Det var selvsagt et stort, absurd øyeblikk, men den teksten passer altså enten veldig godt eller veldig dårlig i et militærshow. Jeg klarer ikke helt å bestemme meg.