DEBATT

«Moroskatten» er ikke artig i det hele tatt

De som stemte på Høyre og FrP for å få lavere skatter og avgifter, har grunn til å føle seg lurt.

ØKT MOMS: Dette er noe av det som blir dyrere neste år, når momsen går opp fra åtte til ti prosent for blant annet fornøyelsesparker som Tusenfryd (bildet). Er det moro? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ØKT MOMS: Dette er noe av det som blir dyrere neste år, når momsen går opp fra åtte til ti prosent for blant annet fornøyelsesparker som Tusenfryd (bildet). Er det moro? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor var det de svakere stilte som skulle finansiere regjeringens skattekutt. Nå er det barna våre.

De som stemte på Høyre og FrP for å få lavere skatter og avgifter, har grunn til å føle seg lurt. Folk med vanlige inntekter sitter igjen med en 100-lapp i måneden. Men dette blir raskt spist opp. Det blir dyrere å gå på fotballkamp, kino, fornøyelsespark og museum.

Med dette foreslår regjeringen å kreve inn 650 millioner kroner fra småbarnsfamilier for å finansiere skattekutt først og fremst til dem som har mye fra før. Den såkalte «moroskatten» er ikke artig i det hele tatt.

Familier med store lån får mindre skattefradrag, og foreldrefradraget for pass av barn kuttes. Familier i etableringsfasen med allerede presset økonomi ser dermed ut til å bli taperne i regjeringens budsjettopplegg. Regjeringen gjør heller ikke nok for å motvirke økt ledighet.

Vi vet at unge er blant dem som raskest står i fare for å havne utenfor arbeidslivet når ledigheten stiger. Konsekvensene kan bli store for dem som blir rammet. Småbarnsfamiliene går usikre tider i møte.

Det mest alvorlige er imidlertid at regjeringen skyver regningene foran seg og overlater utfordringene til fremtidige generasjoner. I statsbudsjettet øker regjeringen utgiftene og reduserer inntektene, noe som svekker generasjonsregnskapet. Norge står overfor store oppgaver i årene som kommer. Vi blir flere eldre, det er behov for økt satsing på infrastruktur, og klimautfordringene vil kreve mye av oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.