ØKT MOMS: Dette er noe av det som blir dyrere neste år, når momsen går opp fra åtte til ti prosent for blant annet fornøyelsesparker som Tusenfryd (bildet). Er det moro? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ØKT MOMS: Dette er noe av det som blir dyrere neste år, når momsen går opp fra åtte til ti prosent for blant annet fornøyelsesparker som Tusenfryd (bildet). Er det moro? Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

DEBATT

«Moroskatten» er ikke artig i det hele tatt

De som stemte på Høyre og FrP for å få lavere skatter og avgifter, har grunn til å føle seg lurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I fjor var det de svakere stilte som skulle finansiere regjeringens skattekutt. Nå er det barna våre.

De som stemte på Høyre og FrP for å få lavere skatter og avgifter, har grunn til å føle seg lurt. Folk med vanlige inntekter sitter igjen med en 100-lapp i måneden. Men dette blir raskt spist opp. Det blir dyrere å gå på fotballkamp, kino, fornøyelsespark og museum.

Med dette foreslår regjeringen å kreve inn 650 millioner kroner fra småbarnsfamilier for å finansiere skattekutt først og fremst til dem som har mye fra før. Den såkalte «moroskatten» er ikke artig i det hele tatt.

Familier med store lån får mindre skattefradrag, og foreldrefradraget for pass av barn kuttes. Familier i etableringsfasen med allerede presset økonomi ser dermed ut til å bli taperne i regjeringens budsjettopplegg. Regjeringen gjør heller ikke nok for å motvirke økt ledighet.

Vi vet at unge er blant dem som raskest står i fare for å havne utenfor arbeidslivet når ledigheten stiger. Konsekvensene kan bli store for dem som blir rammet. Småbarnsfamiliene går usikre tider i møte.

Det mest alvorlige er imidlertid at regjeringen skyver regningene foran seg og overlater utfordringene til fremtidige generasjoner. I statsbudsjettet øker regjeringen utgiftene og reduserer inntektene, noe som svekker generasjonsregnskapet. Norge står overfor store oppgaver i årene som kommer. Vi blir flere eldre, det er behov for økt satsing på infrastruktur, og klimautfordringene vil kreve mye av oss.

Dette er en regning som bare blir høyere og høyere dersom vi venter for lenge med å ta tak i utfordringene. Regjeringen prioriterer heller skattekutt og setter rekord i oljepengebruk.

Våre barn arver regningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer